Dit is een lekkere snelle en makkelijke maaltijd! Heerlijk nu het weer kouder wordt. Maak wat extra en vries het in of neem het de volgende dag mee naar werk of school als lunch.
Braadworst
Ik heb deze lekkere braadworst bij de slager gehaald. Mijn slager maakt de worst zelf en doet er geen plantaardige olie of zoetstoffen/suikers doorheen.
Deze worst maakt hij met grover gemalen gekruid gehakt dan de saucijsjes die hij ook verkoopt.
Braadworst kan je of eerst even wellen in wat heet water voordat je hem gaat bakken of je bakt hem en voegt dan wat extra water toe. Ik heb hem deze keer in wat boter met milde olijfolie gebakken en toen de worst mooi bruin was heb ik een scheut heet water toegevoegd. Zo krijg je een lekkere vleesjus.
Braadworst en Bratwurst
Braadworst is heel anders dan Duitse bratwurst. Nederlandse braadworst bestaat uit rauw gehakt wat in een stuk darm wordt gedaan en dan dichtgebonden. Het moet dus nog gebraden worden.
Duitse bratwust is een voorgekookte of voorgestoomde worst, die je alleen nog even hoeft te bakken of grillen zodat hij bruin is.
Koekenpan of braadpan
Ik maak braadworst in een braadpan. Hier kan je mijn blog over braadpannen lezen.
Een braadpan is dieper dan een koekenpan en dat is handig want dan kan je jus maken. Je kan zelf bepalen hoeveel jus je maakt door kokend water toe te voegen. Het is wel belangrijk dat je kokend water en geen koud water gebruikt, anders schrikt de worst.
Een andere reden waarom een braadpan handig is, is dat je er een deksel bij hebt. Door de deksel op de pan te doen kan je de worst op matig vuur toch snel garen.
Ik gebruik voor kleinere hoeveelheden een gietijzeren Le Creuset pan. Deze pan heb ik al meer dan 20 jaar en hij werkt nog fantastisch. Als je geen braadpan hebt, gebruik dan een koekenpan en gebruik een deksel van een andere pan of een groot bord als deksel.
Braadworst met jus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 400 gram braadworst
- 60 gram roomboter
- 50 gram ui
- 100 ml kokend water Geen koud water gebruiken!
Instructies
- Leg de braadworst op tijd uit de koelkast. Het liefst een half uur van te voren. Als je daar geen tijd voor hebt, helpt het om hem 5-10 minuten op een heel lage magnetron stand (ontdooien) in de magnetron te zetten.
- Pel de ui en snij in stukjes.
- Doe de boter in een braadpan en verwarm op matig hoog vuur. Meng even door zodat de boter niet gaat branden. Zodra de boter gesmolten is het vuur lager zetten (matig).
- Voeg de ui aan de pan toe en sauteer de ui op matig vuur, totdat de ui wat begint te kleuren en zacht wordt.
- Voeg dan de braadworsten toe en bruin ze snel aan alle kanten op hoog vuur. Keer de braadworsten een paar keer om zodat alle kanten bruin zijn.
- Zorg dat de ui niet aan de bodem van de pan vast gaat zitten, dus roer even om. Voeg dan 100 ml kokend water toe, zet het vuur op matig-laag (vlees moet wel zachtjes blijven koken) en doe de deksel op de pan.
- Terwijl de worst aan het garen is kan je spitskoolpuree maken!