Boterthee, Po Cha, lijkt misschien heel vreemd (tenzij je in Tibet bent geweest en het daar tegen bent gekomen). Boterthee is wat zout en past heel goed binnen het keto dieet vanwege het hoge vetgehalte. Het heeft wel een apart smaakje, dus je moet er wel van houden.
Tibetaanse boterthee
Echte Tibetaanse boterthee maken is een heel proces. Je laat deze thee namelijk vele uren zachtjes koken. In Tibet wordt hier een speciale zwarte thee voor gebruikt (Pemagul). Door het lange koken, krijg je een heel sterke zwarte thee, die als basis voor een vers kopje thee wordt gebruikt. Je neemt wat van die heel sterke thee en schenkt hier wat vers kokend water bovenop.
Vervolgens voeg je wat zout, boter en melk toe. In Tibet wordt melk en boter van de yak gebruikt.
Bulletproof tea
Tibetaanse boterthee is al heel oud en veel ouder dan het hele keto dieet. Toch zou je deze thee als de tegenhanger van Bulletproof koffie kunnen beschouwen. Dit is niet zo vreemd, want Dave Asprey die met het idee voor Bulletproof koffie kwam, kwam op dit idee toen hij door Tibet reisde.
Boterthee
AfdrukkenKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 300 ml kokend water
- 1 eetlepel Lapsang Souchong
- 0.25 theelepel zout
- 2 eetlepels roomboter
- 50 ml melk of room
Instructies
- Breng water aan de kook in een steelpan.
- Zodra het water kookt, voeg je de thee toe en zet je het vuur lager. Laat een minuut of 5 zachtjes koken. Langer mag ook.
- Giet de thee door een zeefje om de blaadjes eruit te filteren.
- Voeg de boter, zout en room of melk aan de thee toe en blend met een handblender of koffie opschuimer.