Astaxanthine zorgt voor de roze kleur van wilde zalm, wilde forel, wilde (Hollandse) garnalen en andere kreeftachtigen, doordat ze algen (waar deze stof in zit) eten.
Hetzelfde geldt voor roze flamingo’s. Doordat de flamingo’s kreeftachtigen eten krijgen ze astaxanthine binnen en daardoor krijgen ze roze veren.
Rood pigment uit algen
Zalm is eigenlijk een witte vis. Wilde zalm eet ondermeer garnalen. Garnalen eten bepaalde roodgekleurde algen en ééncellige organismen en zij bevatten een rood pigment dat astaxanthine heet. Garnalen slaan dit stofje op in hun schaal en vlees.
Als zalmen garnalen eten slaan ze de astaxanthine op in hun vetweefsel. Dit zorgt ervoor dat na verloop van tijd de zalm steeds roder wordt. Afhankelijk van wat de zalm eet, zal hij lichtroze, donkerroze of rood worden.
Een heel krachtige anti-oxidant
Astaxanthine is een heel sterke anti-oxidant. Hierdoor kan het waarschijnlijk een rol spelen in de behandeling van:
- verschillende soorten kanker, onder meer huidkanker en borstkanker
- huidproblemen
- oogziekten, zoals cataract (staar) en maculadegeneratie
- hart- en vaatziekten
- de ziekte van Alzheimer
- de ziekte van Parkinson
Het is ook een goede ontstekingsremmer en kan daarom ook een rol spelen bij:
- reumatoïde artritis
- carpaal tunnel syndroom
- nierschade herstellen
Het kan de groei van H. pylori-bacteriën verminderen, die maagzweren veroorzaken. Het kan ook je immuunsysteem stimuleren.
Hoeveel?
Wilde zalm en vooral wilde Sockeye zalm zijn een heel goede bron. Zo bevat:
120 gram wilde Sockeye zalm bevat 4,5 mg astaxanthine
165 gram wilde zalm bevat 3,6 mg astaxanthine
120 gram wilde garnalen (bijvoorbeeld Hollandse garnalen) bevat 1-4 mg astaxanthine
Supplementen
Er zijn inmiddels veel astaxanthine supplementen beschikbaar. Deze astaxanthine wordt echter vooral kunstmatig aangemaakt. Ze kunnen op meerdere manieren geproduceerd worden. Zo is er een vorm die uit aardolie wordt gemaakt, maar de universiteit van Wageningen heeft ook onderzoek gedaan naar het produceren van astaxanthine uit Haematococcus pluvialis in kassen.
Kies voor wilde vis en wilde schaal- en schelpdieren
Wilde vis en wilde schaal- en schelpdieren (kreeften, garnalen) bevatten meer voedingsstoffen dan hun gekweekte soortgenoten. Zo bevatten wilde soorten ook vaak Omega 3 vetzuren.
Dit is belangrijk want astaxanthine wordt veel beter door je lichaam opgenomen in combinatie met vet.
Gekweekte vis, zoals gekweekte zalm, zalmforel of regenboogforel, etc. hebben ook een mooie roze kleur maar dit komt niet doordat ze krill en schaaldiertjes eten. Dit komt doordat er kleurpigment aan hun voeding is toegevoegd. Dit kleurpigment kan uit verschillende stoffen verkregen worden. Het kan uit gist, algen of aardolieproducten komen.