Deze Al Andalus kruidenmix kan je heel makkelijk zelf maken. Je hebt vrij veel kruiden nodig. Als je van plan bent om andere kruidenmixen ook zelf te maken, dan zal je zien dat je de meeste kruiden steeds weer gebruikt. Je gebruikt ze alleen in andere hoeveelheden en andere combinaties.
Toch kan je ook kant-en-klare Al Andalus kruidenmix kopen die binnen het keto dieet past, namelijk van Jonnie Boer. Het prettige van dit merk is dat het geen suiker of zoetstoffen of zetmeel aan de kruidenmixen toevoegt. Bij andere merken moet je dit wel in de gaten houden!
Maatlepeltjes
Het is handig om een setje maatlepeltjes te hebben als je je eigen kruidenmix maakt. Sowieso is zon setje ook bij veel andere gerechten handig. Natuurlijk kan je ook een gewone lepel gebruiken, maar het gaat er vooral om dat je de juiste verhoudingen hebt. Met een setje maatlepeltjes is dat een stuk makkelijker.
Koolhydraten in specerijen
Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook in specerijen kunnen aardig wat koolhydraten zitten. Dit geldt vooral voor de volgende specerijen: chili poeder, cayenne peper, piment en kaneel.
Al Andalus kruidenmix
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
- 2 eetlepels gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel korianderzaadjes (of gemalen koriander)
- 1 eetlepel venkelzaadjes
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 0.5 theelepel kaneel
Instructies
- Als je hele venkelzaadjes, koriander zaad en komijnzaad gebruikt, stamp ze dan eerst een beetje in een vijzel zodat ze gedeeltelijk breken. Als je geen vijzel hebt kan je ook een stevige glazen pot gebruiken om de zaadjes te stampen.
- Meet alle specerijen met maatlepeltjes en meng alle ingrediënten dan door elkaar heen. Bewaar in een afgesloten potje of blikje in je keukenkast (in het donker).
Super goed dit recept! Heel hartelijk dank hiervoor.
Ik heb altijd alle losse kruiden in voorraad (ja echt, mijn voorraad-kamer lijkt hier wel een kruiden speciaalzaak) dus dit mengsel was zo gemixed 🙂
En veel goedkoper dan zo’n blikje van die bekende restaurant-chef. Deze mix gebruik je tenslotte waarschijnlijk niet wekelijks.