Deze pittige chipotle schouderkarbonade is schouderkarbonade op z’n Mexicaans. Ik gebruik grote schouderkarbonades (150 gram per schouderkarbonade) van de slager.
Citroen als het te scherp is
Mocht je je chipotle schouderkarbonades toch iets te pittig vinden, dan kan je altijd wat citroensap over je chipotle karbonade uitknijpen. Het zuur van de citroen neutraliseert de scherpte (pH) van de chipotle. En nee, je chipotle karbonades gaan daar niet zuur door smaken (natuurlijk ook weer niet te veel citroen gebruiken!). Je kan ook een glas water met citroen erbij drinken.
Kant-en-klare chipotle saus
Voor dit gerecht heb je natuurlijk chipotle nodig. Je kan chipotle saus kant-en-klaar kopen, maar daar is vaak suiker en/of zetmeel aan toegevoegd.
Er zijn overigens wel uitzonderingen. Zo kan je La Morena Chipotle peper in adobo saus kopen bij AH en die bevat 4 gram koolhydraten per 100 gram. Je hebt echter maar 2 eetlepels (zo’n 30 gram) nodig, dus dat kan prima.
Daarentegen is de Tabasco Chipotle pepper sauce BBQ met 10 gram koolhydraten per 100 gram geen goede optie. Check dus het etiket en kijk hoeveel koolhydraten erin zitten.
Zelf chipotle maken
Gelukkig kan je redelijk snel je eigen chipotle maken. Hier kan je mijn recept voor chipotle vinden.
Bijgerecht
Deze pittige chipotle schouderkarbonade met paprikaboter is heel lekker met sperzieboontjes of met een knapperige salade.
Pittige chipotle schouderkarbonade met paprikaboter
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Schouderkarbonades
- 600 gram schouderkarbonades
- 2 eetlepels chipotle
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 0.5 theelepel zout
Paprika boter
- 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 teentje knoflook
- 0.5 theelepel grof zeezout
- 0.25 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 0.25 theelepel gerookte paprika poeder
Instructies
Varkenskarbonades
- Mix de chipotle met de olie en het zout in een kommetje.
- Gebruik een kwastje om de chipotle mix over de karbonade te smeren (beide kanten). Laat 15 minuten op kamertemperatuur staan.
- Zet de grillpan zonder toegevoegd vet op hoog vuur. Gril het vlees nu in 20-30 minuten gaar in een heel hete grillpan. Keer halverwege.
- Als de karbonades te donker worden, het vuur iets lager zetten.
Paprika boter
- Meng de roomboter, fijngesnipperde knoflook, peper, zout en gerookte paprika poeder met een vork goed doorelkaar. Zet dan in de koelkast om op te stijven.
- Serveer de karbonades met een flinke hoeveelheid (meer dan op de foto!) paprikaboter.