keto vegetarische hoofdgerecht

Keto Spanakopita

Deze keto Spanakopita is gebaseerd op een Griekse quiche die je normaal met filo pastry, dat is een heel dun papierachtig bladerdeeg maakt. Je maakt het dan met meerdere dunne laagjes wat het een heel krokante buitenkant geeft.

Op een keto dieet kan dat natuurlijk niet. Deze keto Spanakopita maak je met een bodem van amandelmeel en kokosmeel en extra veel spinazie vulling. De textuur is dus wel anders, maar hier staat tegenover dat deze keto versie een mooie stevige spinazietaart oplevert die je ook mee naar werk of op een picknick zou kunnen nemen.

Lunch of avondeten

Ik heb de hoeveelheden voor deze keto Spanakopita zo gemaakt dat het geschikt is als een volledige vegetarische avondmaaltijd. Als je deze keto Spanakopita als lunch wilt eten, zou ik de portiegrootte halveren. Je krijgt dan de helft van de calorieën, maar nog steeds de juiste macro’s voor het keto dieet.

Spinazietaart: echt keto

Spanakopita is in feite een soort spinazietaart. Spinazie is een echte keto groente: laag in koolhydraten en hoog in voedingsstoffen. Hier kan je meer over keto groenten lezen.

Extra vetten

Op het keto dieet zijn vetten je belangrijkste energiebron. Je kan dan ook een dip aan deze keto Spanakopita toevoegen, bijvoorbeeld Tzatziki.

Keto Spanakopita

Keto Spanakopita

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch, Lunch
Keuken: Grieks
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 2 personen
Netto koolhydraten: 14g
Calorieën: 986kcal

Ingrediënten

Quiche

  • 50 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1.5 eetlepel kokosmeel
  • 30 ml slagroom
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie (om de bakvorm mee in te vetten)

Vulling

  • 400 gram spinazie (Laat bevroren spinazie eerst ontdooien)
  • 5 eieren
  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram feta (of witte kaas)
  • 1 handvol verse munt
  • zout en peper

Instructies

Quiche

  • Verwarm de oven voor op 180º celsius en vet één of meerdere ovenschaaltjes of bakvormen in.
    Vet de ovenschaaltjes met wat olijfolie in
  • Doe het amandelmeel met het kokosmeel in een kom.
    Doe het amandelmeel met het kokosmeel in een kom
  • Voeg het ei en een snufje zout aan de kom toe.
    Voeg het ei aan de kom toe
  • Meng het amandelmeel, kokosmeel en ei met een vork.
    Meng het beslag met een vork goed door elkaar
  • Voeg de room toe en meng opnieuw goed door elkaar.
  • Maak het deeg in een bal zodat je het makkelijk over verschillende bakvormen kan verdelen mocht je meer dan één bakvorm gebruiken.
    Maak een deegbal
  • Doe het deeg in de bakvorm.
    Doe het deeg in de bakvorm
  • Duw het deeg voorzichtig met je hand over de bodem uit. De randen hoeven niet met deeg bedekt te worden als je niet genoeg deeg hebt.
    Duw het deeg met je hand uit, zodat je een dun laagje krijgt
  • Prik met de vork gaatjes in de bodem.
    Prik met een vork gaatjes in de bodem
  • Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Vulling

  • Duw de ontdooide spinazie in een zeef, zodat het water er zo veel mogelijk uitgaat.
    Duw de spinazie met een lepel tegen een zeef zodat er zoveel mogelijk water uit gaat
  • Klop de eieren los in een kom zodat ze beginnen te schuimen.
    Eieren kloppen totdat ze gaan schuimen
  • Voeg de roomkaas toe.
    Voeg de roomkaas toe
  • Snij de feta in stukjes en voeg aan de kom toe.
    Voeg de feta aan de kom toe
  • Voeg de spinazie aan de kom toe.
    Voeg de spinazie toe
  • Meng goed door elkaar met een vork.
    Meng de ingrediënten voor de vulling goed door elkaar heen met een vork
  • Was de munt en dep droog met keukenpapier.
    Was de munt en dep droog
  • Haal de muntblaadjes van de takjes en gooi de takjes weg. Knip of snij de muntblaadjes in kleinere stukken. Voeg aan de kom toe. Voeg ook wat peper en zout toe.
    Voeg de munt aan het beslag toe
  • Meng het beslag voor de vulling goed door elkaar heen.
  • Doe de spinaziemix nu in de bakvorm bovenop de inmiddels lichtbruine quiche bodem en rand. Bak in 30-40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Je hebt nu tijd om een dip (bijvoorbeeld Tzatziki) te maken.
    Schenk de vulling op de voorgebakken bodem
  • Je kan checken of de quiche goed gaar is door er met een metalen of houten prikker in te prikken. De prikker moet er mooi schoon uitkomen, dus zonder dat er beslag aan kleeft.
    Check met een prikker of de spanakopita gaar is
  • Serveer met bijvoorbeeld Tzatziki.
    Keto Spanakopita

Voedingswaarden

Calorieën: 986kcal | Bruto koolhydraten: 23g | Eiwit: 42g | Vetten: 84g | Sodium: 1242mg | Kalium: 1467mg | Vezel: 9g | Vitamine A: 21241IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 2mg | Vitamine B3: 2mg | Vitamine B5: 3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 56mg | Vitamine D: 4µg | Vitamine E: 7mg | Vitamine K: 974µg | Calcium: 679mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 477µg | IJzer: 10mg | Mangaan: 2mg | Magnesium: 192mg | Fosfor: 643mg | Selenium: 52µg | Zink: 5mg | Netto koolhydraten: 14g | Macro Vetten: 74% | Macro Koolhydraten: 9% | Macro Eiwitten: 17%

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.