Deze keto Spanakopita is gebaseerd op een Griekse quiche die je normaal met filo pastry, dat is een heel dun papierachtig bladerdeeg maakt. Je maakt het dan met meerdere dunne laagjes wat het een heel krokante buitenkant geeft.
Op een keto dieet kan dat natuurlijk niet. Deze keto Spanakopita maak je met een bodem van amandelmeel en kokosmeel en extra veel spinazie vulling. De textuur is dus wel anders, maar hier staat tegenover dat deze keto versie een mooie stevige spinazietaart oplevert die je ook mee naar werk of op een picknick zou kunnen nemen.
Lunch of avondeten
Ik heb de hoeveelheden voor deze keto Spanakopita zo gemaakt dat het geschikt is als een volledige vegetarische avondmaaltijd. Als je deze keto Spanakopita als lunch wilt eten, zou ik de portiegrootte halveren. Je krijgt dan de helft van de calorieën, maar nog steeds de juiste macro’s voor het keto dieet.
Spinazietaart: echt keto
Spanakopita is in feite een soort spinazietaart. Spinazie is een echte keto groente: laag in koolhydraten en hoog in voedingsstoffen. Hier kan je meer over keto groenten lezen.
Extra vetten
Op het keto dieet zijn vetten je belangrijkste energiebron. Je kan dan ook een dip aan deze keto Spanakopita toevoegen, bijvoorbeeld Tzatziki.
Keto Spanakopita
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Quiche
- 50 gram amandelmeel
- 1 ei
- snufje zout
- 1.5 eetlepel kokosmeel
- 30 ml slagroom
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie (om de bakvorm mee in te vetten)
Vulling
- 400 gram spinazie (Laat bevroren spinazie eerst ontdooien)
- 5 eieren
- 200 gram roomkaas
- 100 gram feta (of witte kaas)
- 1 handvol verse munt
- zout en peper
Instructies
Quiche
- Verwarm de oven voor op 180º celsius en vet één of meerdere ovenschaaltjes of bakvormen in.
- Doe het amandelmeel met het kokosmeel in een kom.
- Voeg het ei en een snufje zout aan de kom toe.
- Meng het amandelmeel, kokosmeel en ei met een vork.
- Voeg de room toe en meng opnieuw goed door elkaar.
- Maak het deeg in een bal zodat je het makkelijk over verschillende bakvormen kan verdelen mocht je meer dan één bakvorm gebruiken.
- Doe het deeg in de bakvorm.
- Duw het deeg voorzichtig met je hand over de bodem uit. De randen hoeven niet met deeg bedekt te worden als je niet genoeg deeg hebt.
- Prik met de vork gaatjes in de bodem.
- Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Vulling
- Duw de ontdooide spinazie in een zeef, zodat het water er zo veel mogelijk uitgaat.
- Klop de eieren los in een kom zodat ze beginnen te schuimen.
- Voeg de roomkaas toe.
- Snij de feta in stukjes en voeg aan de kom toe.
- Voeg de spinazie aan de kom toe.
- Meng goed door elkaar met een vork.
- Was de munt en dep droog met keukenpapier.
- Haal de muntblaadjes van de takjes en gooi de takjes weg. Knip of snij de muntblaadjes in kleinere stukken. Voeg aan de kom toe. Voeg ook wat peper en zout toe.
- Meng het beslag voor de vulling goed door elkaar heen.
- Doe de spinaziemix nu in de bakvorm bovenop de inmiddels lichtbruine quiche bodem en rand. Bak in 30-40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Je hebt nu tijd om een dip (bijvoorbeeld Tzatziki) te maken.
- Je kan checken of de quiche goed gaar is door er met een metalen of houten prikker in te prikken. De prikker moet er mooi schoon uitkomen, dus zonder dat er beslag aan kleeft.
- Serveer met bijvoorbeeld Tzatziki.