Geroosterde varkensfilet duurt ietsje langer om voor te bereiden, maar is heel lekker. Als je iets snellers wilt hebben, dan kan je natuurlijk varkensfiletlapjes kopen. Die zijn snel klaar maar die hebben meestal geen knapperig randje, want dat zou ten koste gaan van de malsheid van het vlees (vlees wordt dan te droog).
Dit probleem heb je niet als je een groot stuk varkensfilet koopt. Je kan het namelijk eerst goed bruinen, zodat je een lekkere knapperige korst krijgt en het dan verder garen in de oven. Ik doe dit het liefst in een gietijzeren braadslee, gietijzer geleidt de warmte namelijk heel goed en zo’n pan is dus ideaal voor het aanbraden van vlees. Een ander voordeel is dat je de pan gewoon in de oven kan zetten nadat het vlees gebruind is.
Hoe lang in de oven
Hoe lang het vlees in de oven moet garen hangt af van de individuele oven (alle ovens zijn net een beetje anders) en de grootte van het stuk vlees. Toch is het heel makkelijk om te weten of je vlees gaar is of niet, als je op de kerntemperatuur let.
Kerntemperatuur
Varkensfilet, net als rosbief of steak trouwens, wil je natuurlijk niet ‘over’ bakken want dan wordt het droog en taai. Ik gebruik daarom deze vleesthermometer, zodat ik de kerntemperatuur van het vlees kan meten om te zien of het gaar is.
Je wilt je varkensfilet natuurlijk goed gaar, maar nog wel een klein beetje roze hebben. Dat bereik je op een kerntemperatuur van 62° Celsius.
Haal het vlees op tijd uit de koelkast en laat het na het braden rusten!
Net als met veel ander vlees, is het ook bij varkensfilet enorm belangrijk dat je het op tijd uit de koelkast haalt, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Haal het dus zeker een half uur voordat je het wilt aanbraden uit de koelkast. Deze stap niet overslaan, want dan krijg je taai vlees.
Het is trouwens net zo belangrijk om het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald even 15 minuten te laten rusten. Je vlees wordt daar namelijk veel sappiger door! In die 15 minuten kand je mooi je champignon-roomsaus maken!
Lekker met een champignon roomsaus
Terwijl de varkensfilet uit de oven is en aan het rusten is heb je mooi de tijd om een lekkere champignon roomsaus te maken. Dit is supereenvoudig en heel lekker.
Bijgerecht
Als je dit gerecht serveert zonder een roomsaus, kies dan voor een bijgerecht met extra vetten en/of dessert hoog in vet als je net met het keto dieet begonnen bent. Als je het keto dieet al langer volgt en goed fat-adapted bent is dit niet altijd nodig.
Geroosterde varkensfilet
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 750 gram varkensfilet
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels roomboter
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° celsius.
- Haal de varkensfilet minimaal een half uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Wrijf de varkensfilet met wat zout en peper in.
- Verhit een gietijzeren braadpan op hoog vuur. Als de pan goed heet is, hier de olijfolie en boter in doen. Meng ze direct goed door elkaar heen, zodat de boter niet gaat verbranden.
- Braad het vlees nu rondom bruin op hoog vuur.
- Zet het vlees nu in de oven in de gietijzeren pan of in een ovenschaal. Zet de oventemperatuur naar 160° Celsius. Braad het vlees totdat het een kerntemperatuur van 62° Celsius heeft. Check de kerntemperatuur in elk geval na zo'n 20 minuten en check daarna regelmatig zodat je het niet overbakt.
- Zodra de kerntemperatuur bereikt is, het vlees uit de oven halen en afdekken met aluminiumfolie. Laat het vlees nu minimaal 15 minuten rusten voordat je het in plakken snijdt.