Zelf pistache nootjes is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker. Bovendien bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt en hoef je geen olie toe te voegen.
Pistache nootjes roosteren
Door pistache nootjes te roosteren breng je de smaak beter uit. Ik zout de nootjes eerst, want ik vind dit niet alleen lekkerder, het is ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende zout binnenkrijgt als je een keto-dieet volgt.
Ik rooster de nootjes vervolgens zo’n 1-1.5 uur in een voorverwarmde oven. Ik gebruik geen olie, want de nootjes bevatten zelf al veel olie. Dit wordt ook wel ‘droog roosteren’ (dry-roasting) genoemd.
Pistache nootjes: gezond en lekker, maar vrij hoog in koolhydraten
Pistache nootjes bestaan voor ongeveer 45-50% uit vet en voor 20% uit eiwitten. Ze zijn daarom een ideale koolhydraat-arme/ketogene snack.
Toch moet je op een keto-dieet wel de hoeveelheid die je eet in de gaten houden. Pistachenootjes bevatten namelijk 28 gram koolhydraten en 10 gram vezels per 100 gram (netto koolhydraten 28-10=18 gram per 100 gram).
Een portie van 25 gram bevat 4,5 gram netto koolhydraten. Doordat ze vrij veel vet bevatten, is zo’n portie waarschijnlijk ook ruim voldoende, plus het is een snack en niet bedoeld als maaltijd!
Pistachenootjes bevatten ook veel anti-oxidanten, vitamine E, B6, B11, B3 en A. Daarnaast bevatten ze ook gezonde mineralen, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en mangaan.
Keto-flu
Door pistachenootjes te zouten, voordat je ze roostert, zorg je ook dat je genoeg zout binnenkrijgt op een keto dieet. Ze zijn dan ook een goede snack als je last hebt van keto flu of nog beter, keto flu wilt voorkomen.
Snacks op het keto dieet of party food
Je kan natuurlijk best wel eens een tussendoortje hebben op het keto dieet. Het is alleen wel de bedoeling dat dit een uitzondering is. Op het keto dieet wil je de tijd tussen de maaltijden lang genoeg laten zijn zodat je lichaam de energie uit de maaltijden kan gebruiken. Dit zorgt er voor dat je insuline niveau stabieler blijft en je vet kan gaan verbranden.
Als je net met het keto dieet begint en dit geldt ook als je meedoet aan de Keto Challenge, dan maak je de overschakeling naar drie maaltijden per dag – zonder tussendoortjes. Dat is voor veel mensen best een grote verandering, maar na 1-2 weken en vooral als je goed in ketose bent, zal je merken dat dit helpt om je hongergevoel goed onder controle te krijgen.
Als je het keto dieet al langere tijd volgt en in het proces zit om fat-adapted te worden, dan maak je een begin met intermittent fasting. Op een gegeven moment merk je dat dit bijna vanzelf gaat.
Geroosterde pistache nootjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram pistache noten
- 1-2 theelepels zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120° celsius.
- Doe het zout in een beker en voeg 25ml kokend water toe. Roer goed door, zodat het zout oplost. Hoeveel zout je gebruikt is afhankelijk van je smaak. Begin met 1 theelepel (je kan altijd meer toevoegen).
- Doe de pistache noten in een steelpan en voeg het water met zout uit de beker toe. Roer door elkaar heen. Je wilt dat de pistache noten allemaal vochtig zijn, maar niet dat je pan vol met water staat!
- Zet de steelpan op laag-matig vuur en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten koken totdat het water verdampt is. Roer af en toe door.
- Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en spreidt de pistache noten hier over uit. De noten mogen niet op elkaar liggen.
- Rooster 30 minuten in de voorverwarmde oven en roer dan even door met een houten lepel. Zorg dat de noten weer mooi uitgespreid zijn en rooster nogmaals 30 minuten.
- Ik rooster pistache noten ongeveer 1 tot 1.5 uur en roer ze elk half uur om. De noten zijn klaar als de schilletjes goudbruin worden. Je ruikt ook een lekkere pistache lucht.
- Laat de noten nu minimaal 1 uur afkoelen (op het bakblik), voordat je ze serveert of in een goed afsluitbaar bakje doet.