Stuffado is een Griekse runderstoofpot. Je kan stuffado heel goed op het fornuis in een (gietijzeren) stoofpan maken, maar het is ook ideaal voor in een slowcooker. Je maakt stuffado met rode wijn (de alcohol verdampt tijdens het kookproces), je kan de wijn echter ook vervangen door 1/3 azijn met 2/3 water.
Ik heb dit gerecht voor keto stuffado gebaseerd op een bestaand recept. Dit recept heb ik aangepast zodat het minder koolhydraten en meer vetten bevat. In het originele recept gebruik je meer uien. Uien groeien onder de grond en slaan zetmeel op in de bol. Ze bevatten dan ook relatief veel koolhydraten en daarom wil je niet een te grote hoeveelheid uien eten op het keto dieet. Bovendien bevat het originele recept vrij veel tomatenpuree en dat is ook hoog in koolhydraten, dus ook dat heb ik verminderd.
Bijgerecht
Als je een carnivoor dieet of een dieet met heel weinig koolhydraten (minder dan op een standaard keto dieet) eet, dan kan je een grotere portie stuffado eten zonder bijgerecht. Je kan dit gerecht echter ook heel goed combineren met bloemkoolrijst.
Stuffado
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram sucade lappen
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml rode wijn
- 50 ml warm water
- peper en zout
Instructies
- Haal de sucade lappen minimaal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Als je een heel koude koelkast hebt, haal ze dan 1 uur van te voren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
- Snij de sucade lappen zodra ze op kamertemperatuur zijn gekomen in blokjes.
- Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet hem dan alvast aan op de lage stand om voor te verwarmen.
- Verhit de olijfolie in een (gietijzeren) braadpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is, de blokjes vlees in de pan doen. Niet meteen doorroeren, geef het vlees een paar minuten de tijd om aan de onderkant bruin te worden en dicht te schroeien.
- Maak de ui schoon en snij of hak in kleine stukjes.
- Schep het vlees even om, zodat het aan alle kanten kan bruinen. Ik hou de pan op hoog vuur tijdens het aanbraden. Het vlees mag echter niet aanbranden dus zet zo nodig het vuur op matig-hoog.
- Met het brede snijvlak van een vlees mes de teentjes knoflook platdrukken, dan komt het vliesje er makkelijk af.
- Snij of hak de knoflook in kleine stukjes.
- Zodra al het vlees aan de buitenkant bruin is, zet je het vuur op matig en voeg je de ui en knoflook toe. Roer door elkaar heen en laat een aantal minuten op matig vuur fruiten.
- Voeg nu zout en peper naar smaak toe en voeg de tomatenpuree toe. Roer de tomatenpuree door het vlees heen.
- Meng de wijn met het warme water zodat de wijn wat opwarmt. Voeg de wijn aan de pan toe. Roer even door het vlees heen en zet het vuur op laag.
- Je kan het vlees nu op laag vuur met de deksel op de pan in 2 uur gaar stoven (het moet zachtjes pruttelen) of je kan het nu in een slowcooker doen en het 3-4 uur op de lage stand laten garen.