Gevulde aubergines met gehakt zijn niet bij uitstek een keto gerecht, want ze bevatten relatief weinig vet en relatief veel koolhydraten. Toch kan je ze zeker op het keto dieet eten. Als je fat-adapted bent is het geen probleem dat ze iets minder vet bevatten, want je kan inmiddels goed lichaamsvet verbranden. Als je net met het keto dieet begonnen bent en nog niet fat-adapted bent, combineer ze dan met een dessert dat hoog in vetten is, zoals bijvoorbeeld panna cotta of keto vla met rode bessen. Hier kan je meer lezen over hoe je het beste een keto menu kan samenstellen.
Gezonde voeding
Gevulde aubergines zijn ook heel geschikt om met de hele familie te eten, dus ook voor degenen die het keto dieet niet volgen, het is ook een goede optie als je zwanger bent. Zo bevat 100 gram aubergine ongeveer 14 microgram folaat. Je lichaam kan folaat uit voeding veel beter omzetten dan een supplement met foliumzuur.
Je maakt deze gevulde aubergines met olijfolie. Extra vierge olijfolie bevat bijvoorbeeld polyfenolen en dat zijn krachtige anti-oxidanten, rundergehakt is een goede bron van eiwitten en vitamines en mineralen (vitamine B3, B6, B12, zink, selenium, ijzer, fosfor) en aubergines zijn een gezonde bron van koolhydraten en vezels, maar ook van kalium, koper, magnesium en mangaan.
Hulp nodig met het samenstellen van een gezond weekmenu?
Gezonde voeding is voor iedereen ontzettend belangrijk. Dit betekent helemaal niet dat je uren in de keuken hoeft te staan. Als je het keto dieet volgt kan je de kant-en-klare weekmenu’s gebruiken. Mocht je echter gezond willen eten, zonder het keto dieet te volgen dan is het van belang om de menu’s wat aan te passen. Hoe meer koolhydraten je eet (en dit geldt ook voor gezonde koolhydraten), hoe minder extra vetten je wilt toevoegen. Dit betekent niet dat je vetarm wilt eten, maar de combinatie van veel koolhydraten en veel vetten is geen goed idee, want je lichaam kan al die extra energie uit de vetten niet verbranden als je insuline niveau hoog is.
Mocht je hulp willen met het opstellen van een gezond weekmenu voor kinderen en/of als je bijvoorbeeld zwanger bent, neem dan contact op.
Gevulde aubergine
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram tomatenblokjes uit blik (0.5 blik)
- 2 eetlepels ras el hanout
- 0.25 theelepel peper
- 0.25 theelepel zout
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 45 ml extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
- Maak de knoflook en de ui schoon en snij in kleine stukjes.
- Verwarm de helft van de olijfolie in een braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is de knoflook en ui toevoegen en het vuur naar matig draaien. Laat zachtjes fruiten.
- Snij de aubergines overlangs in tweeën. Hol de aubergines uit, maar ze moeten nog wel stevig genoeg blijven om ze straks te vullen. Vet een ovenschaal met wat olijfolie in en leg de uitgeholde aubergines in de ingevette ovenschaal en vet de binnenkant van de aubergines ook met wat olijfolie in met een kwastje.
- Snij het aubergine vruchtvlees in kleine stukjes en voeg toe aan de pan met ui en knoflook. Zet het vuur iets hoger, zodat een deel van het vocht uit de aubergine komt en kan verdampen. Af en toe even roeren.
- Voeg nu de rest van de olijfolie toe en zet het vuur op hoog. Voeg dan het gehakt en de kruiden, peper en zout toe en roer door elkaar heen. Zorg dat het gehakt niet aan de bodem van de pan vast gaat zitten.
- Zodra het gehakt aan alle kanten gebruind is, het vuur naar matig-hoog zetten en de tomaten toevoegen. Roer even door.
- Vul de aubergines met het gehaktmengsel en bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.