Dit recept voor gegratineerde spruitjes is zelfs een hit bij mensen die helemaal niet van spruitjes houden. Dit komt doordat de saus voor deze gegratineerde spruitjes eigenlijk de smaak van de spruitjes verbergt. De saus heeft de smaak van knoflook en de verschillende kazen gecombineerd met room. Zelf vind ik het heel erg op ouderwetse Zwitsers kaas fondue lijken qua smaak.
Keto groenten
Spruitjes behoren tot de kruisbloemigen en dat zijn echte keto groenten. Veel mensen denken dat spruitjes heel bitter smaken, dat was vroeger zeker zo, maar nu niet meer. Door veredeling hebben spruitjes nu een veel mildere smaak en ruiken ze niet naar zwavel als je ze kookt. Eigenlijk is dat wel jammer want de combinatie van zwavel en vitamines en mineralen maakt kruisbloemige groenten juist zo gezond.
Parmezaanse kaas
Deze spruitjes maak je op smaak met Parmezaanse kaas. Dit is een heel bijzondere kaas bomvol met voedingsstoffen. Parmezaanse kaas is echter niet vegetarisch, maar je kan het vervangen door een andere kaas, bijvoorbeeld Parrano. Parrano is natuurlijk wel een heel ander product en bevat niet dezelfde voedingsstoffen als Parmigiano Reggiano.
Mooie macro’s
Gegratineerde spruitjes bevatten een goede combinatie van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Je zou ze dus zonder verdere toevoegingen als complete (lichte) maaltijd kunnen eten, bijvoorbeeld als lunch.
Gegratineerde spruitjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 300 gram spruitjes diepvries of vers
- 150 gram mascarpone
- 75 ml slagroom
- 1 flinke teen knoflook (liefst verse knoflook)
- 100 gram fontina
- 100 gram Parmigiano Reggiano
- 30 gram roomboter
- 0.25 theelepel vers gemalen peper
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
- Maak de spruitjes schoon of gebruik diepvries spruitjes. Halveer de spruitjes (als ze heel groot zijn, snij ze dan in 4 stukken).
- Breng de spruitjes in een pan met een laagje water en een snufje zout aan de kook en laat in 3-5 minuten (afhankelijk van hoe groot de spruitjes zijn) op matig vuur gaar koken.
- Doe de boter in een steelpan en laat op matig vuur smelten. De boter mag niet bruin worden.
- Maak het teentje knoflook schoon, door er met een breed mes op te drukken, je kan de vliesjes er dan zo afhalen. Snij het teentje knoflook in kleine stukjes en voeg aan de boter toe. Laat een paar minuten zachtjes fruiten.
- Rasp de fontina en voeg aan het pannetje met mascarpone toe.
- Beboter een ovenschaaltje.
- Zodra de spruitjes bijtgaar zijn (je kan er een vork in prikken maar ze vallen niet uit elkaar), ze in een vergiet uit laten lekken. Doe de spruitjes in de ovenschaal en giet de roomsaus er overheen. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen en zet 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.