koffie met specerijen

Koffie of thee met een smaakje?

Vind je een kopje koffie of thee met een smaakje lekker? Cappuccino met een vanille shot of met hazelnootsiroop? Thee met een lekker vruchtensmaakje?

Vaak bevatten die extra smaakjes suiker, glucose stroop of andere toevoegingen die of niet binnen het keto dieet passen vanwege de koolhydraten of het zijn chemische stofjes die je liever wilt vermijden. 

Dit geldt zeker niet alleen voor koffie, maar juist ook voor thee. Zo zit in vruchtenthee vaak suiker, niet alleen de suiker uit het fruit, maar ook toegevoegde suiker. Dit wil je dus vermijden. 

Specerijen

Gelukkig is het heel makkelijk om zelf koffie of thee met een smaakje te maken. Hier volgen een aantal suggesties.

Koffie

De Longhi koffiemolen

Als je zelf koffiebonen maalt dan kan je de volgende specerijen combinaties bij de bonen doen en ze samen fijn malen. Zo worden de specerijen direct met de koffie gemengd.

Als je gemalen koffie gebruikt, dan kan je de specerijen in poedervorm door de koffie mengen. Je kan de specerijen als poeder kopen of met een vijzel tot poeder stampen.

koffie met specerijen
  • kaneel(stokje), kardemom (hele peultjes), gemberpoeder, korianderzaadjes
  • kaneel(stokje), steranijs, venkel, kruidnagel, peper
  • kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel, piment, karwijzaad, kardemom, gember, foelie
  • kaneel, gember, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, zwarte peper
  • kaneel, gember, chilipoeder
  • kaneel, steranijs, chilipoeder

Hoeveel je van elke specerij gebruikt is natuurlijk persoonlijk. In het algemeen wil je van sterke specerijen maar een beetje gebruiken. Dus niet te veel korianderzaadjes, venkel, kruidnagel, peper, piment, karwijzaad, foelie, nootmuskaat en chilipoeder.

Je kan wat meer kaneel, steranijs en gemberpoeder gebruiken, want die zijn minder sterk in smaak.

Thee

Je kan eenvoudig je eigen thee maken door zwarte of groene losse thee te combineren met:

  • gedroogde mandarijnen/sinaasappel/citroenschil
  • gedroogde muntblaadjes
  • gedroogde citroenmelisse
  • gedroogde citroenverbena
  • rozenbloesem
  • lindebloesem
  • gedroogde lavendelzaadjes
  • kamille
  • stukjes amandel
  • kaneel
  • venkelzaadjes
  • kardemom (niet de peul, maar alleen de zaadjes)
  • steranijs
  • tijm
  • gedroogde chilipepertjes

Vaak is het ook lekker om meerdere dingen door elkaar heen te doen. Experimenteer dus en zie wat jij het lekkerste vindt. Zo maak je een thee met een lekker smaakje zonder van allerlei chemische toevoegingen en/of toegevoegde suikers.

Schillen of kruiden drogen

zelf kruiden drogen

Verwarm je oven voor op de laagste stand (meestal is dit 50 graden celsius). Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spreidt de schillen, kruiden, bloesem etc. uit over de bakplaat en laat meerdere uren zachtjes drogen. Af en toe even checken.

Als je citrusvruchten gebruikt, heb je alleen de schil nodig. Citrusvruchten worden vaak met van allerlei anti-schimmelproducten behandeld. Was de citrusvruchten daarom eerst grondig met warm water en wat zeep met een borsteltje. Daarna goed afspoelen, afdrogen en dan pellen. Je hebt alleen de schillen nodig.

Zelf gebruik ik vaak verse kruiden uit de tuin, maar je kan natuurlijk ook een pot met munt kopen en die blaadjes in de oven drogen. Hetzelfde geldt voor citroenmelisse en citroenverbena.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.