Zuccotto is een typisch dessert uit Florence. Volgens de legende werd zuccotto oorspronkelijk gemaakt in de helm van een soldaat. In het Toscaanse dialect betekent zucca ‘hoofd’.
Het oorspronkelijke recept is met ricotta, gekonfijte vruchtjes, amandelen en pure chocolade. Het keto recept maak je met de zest van mandarijnen of een sinaasappel, keto mandarijnenjam, 85% Hands off my chocolate chocolade en amandelen. De buitenkant maak je van amandelwafels.
Semi-freddo
Zuccotto is een semi-freddo dessert. Semi-freddo betekent ‘gekoeld maar niet bevroren’. Voordat je het serveert zet je het een uur in de vriezer.
Zuccotto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Wafels
- 100 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 100 ml Aroy D kokosmelk
- 1 theelepel psyllium
- 0.5 theelepel bakpoeder
- 0.25 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel mandarijnenjam optioneel
Zuccotto vulling
- 30 gram amandelen
- 30 gram Hands Off my chocolate 85% chocolade
- 2 eetlepels zest van 2 mandarijnen of één sinaasappel
- 100 gram mascarpone
- 100 gram ricotta
- 0.25 theelepel vanille essence
- 2 eetlepels mandarijnenjam optioneel
Instructies
Amandelen roosteren
- Verwarm de oven voor op 175° celsius.
- Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en strooi de amandelen gelijkmatig uit over de ovenplaat. Ze moeten niet op elkaar liggen.
- Zet de ovenplaat met amandelen in de voorverwarmde oven. Rooster de amandelen 4 minuten.
- Schep de amandelen nu om met een lepel of bakspaan en rooster nogmaals voor 4 minuten.
- Na 8 minuten zijn de amandelen geroosterd. Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen. Dit is heel belangrijk, want de olie die tijdens het roosteren naar de buitenkant van de amandel is getrokken, trekt nu weer naar de binnenkant van de amandel.
Wafels
- Verwarm het wafelijzer voor. Als je een Cloer wafelijzer gebruikt, verwarm het dan op stand 3.
- Meng alle ingrediënten voor de wafels door elkaar heen en laat het beslag even rusten zodat de psyllium kan uitzetten.
- Volg nu de gebruiksaanwijzing van je wafelijzer. Met de Cloer zet ik het wafelijzer op stand 4 zodra ik beslag erin heb gedaan. Je wilt een niet te dikke laag beslag over het hele wafelijzer, zodat je vrij grote wafels krijgt.
- Ga door met wafels maken totdat je geen beslag meer hebt.
- Neem nu een ronde kom om de zucotta in te maken. Deze kom bepaalt de vorm van de zuccotta (je kan ook een bakblik gebruiken). Ik gebruik het liefst een glazen kom, maar dit hoeft niet persé. Vet de kom ligt in en bedek de bodem en de zijkanten van de kom met vershoudfolie, zodat je de zuccotto er straks makkelijk uit kan krijgen.
- Bedek de bodem en zijkanten met op maat gesneden wafels. Zorg dat je voldoende wafels over houdt om de bovenkant te bedekken en ook wat laagjes te maken.
Vulling
- Haal de zest van de mandarijnen of sinaasappels met een zesteur. Als je geen zesteur hebt gebruik dan een rasp of aardappelmesje. Je wilt helemaal geen wit meeschillen, want dat is bitter.
- Hak de chocola en de amandelen in stukjes.
- Meng de zest, amandelen, chocola, mandarijnenjam en vanille extract met de mascarpone en ricotta totdat je een mooie vulling krijgt.
- Bestrijk de wafels in de kom met de vulling en leg in het midden ook een wafel en doe hier ook vulling op. Maak een aantal laagjes en sluit af met een wafel.
- Zet de zuccotto minimaal 4 uur maar het liefst de hele nacht in de koelkast en een uur voordat je hem gaat serveren in de vriezer, hij moet namelijk een beetje bevriezen zodat hij semi-freddo wordt.
- Om te serveren leg je een bord op de kom en draai je de kom om met het bord. Trek heel voorzichtig de folie naar beneden, zodat de zuccotto mee uit de kom komt.