Deze Maleisische gehaktschotel is zo gemaakt. Het is een super simpel éénpans gerecht. Lekker voor de hele familie. Je zou het eventueel met bloemkoolrijst kunnen serveren, maar eigenlijk is dat niet echt nodig.
Mierikswortel
Het is wel belangrijk om deze gehaktschotel met mierikswortelmayonaise te serveren om zo te zorgen dat je maaltijd voldoende vetten bevat. Je kan mierikswortel mayonaise natuurlijk met verse mierikswortel maken, maar daar is niet altijd makkelijk aan te komen. In het algemeen moet je het bij je groenteboer van te voren bestellen. Je kan echter ook kant-en-klare mierikswortel in een potje van het merk Kühne in de supermarkt kopen (Jumbo, Hoogvliet, AH) en dat met wat (Belgische) mayonaise mengen.
k gebruik bij voorkeur Belgische mayonaise, omdat die in het algemeen minder koolhydraten bevat. Hier kan je mijn mayonaise review lezen.
Maleisische rundergehaktschotel met mierikswortelmayonaise
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Stir Fry
- 500 gram witte kool
- 500 gram rundergehakt
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 5 cm verse gemberwortel
- 25 gram sambal oelek
- 0.5 citroengrasstengel
- 4 bosui
- 2 teentjes knoflook
- 1 limoen
- 1 theelepel zout
- 0.5 theelepel zwarte peper
Scherpe mayonaise
- 100 ml mayonaise
- 25 gram mierikswortel (Kühne)
Instructies
Mierikswortel mayonaise (dit kan je al van tevoren maken)
- Meng de mierikswortel met de mayonaise en zet in de koelkast zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen.
Gehaktschotel
- Maak de witte kool schoon en snij het dan in dunne reepjes (of grof raspen met de keukenmachine).
- Doe de helft van de olijfolie in een grote braadpan of wok op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is, de kool toevoegen. Laat de witte kool een minuut of 10 bakken op matig vuur zodat de kool zacht (maar niet bruin!) wordt. Zodra de witte kool zacht is, haal je het uit de wok en zet je het apart.
- Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes. Schil de gember en snij ook in kleine stukjes. Snij het citroengras in kleine ringetjes. Was de bosuitjes en snij ze in stukken van ongeveer 3 cm groot. Rasp de limoen en zet de zest apart. Pers de limoen uit en houdt het sap apart.
- Doe nu de rest van de olijfolie in de pan. Voeg de sambal, gember, knoflook en het citroengras toe en laat een paar minuten fruiten.
- Voeg het gehakt toe. Roer even goed door en laat het gehakt op matig-hoog vuur bruinen. Af en toe even doorroeren.
- Zodra het gehakt helemaal gebruind is, voeg je de witte kool weer aan de wok toe en roer je alles goed door elkaar heen. Laat even op matig vuur doorkoken.
- Voeg nu ook de limoenrasp en het limoensap toe en meng door elkaar heen. Maak op smaak met peper en zout.
- Serveer deze gehaktschotel met de mierikswortelmayonaise.