Gegrilde Mediterraanse groenten met halloumi zijn heel lekker en mooi kleurrijk!
In Italië zie je heel vaak gegrilde groenten als voorgerecht op het menu. Je kan dit gerecht in een lichte maaltijd of hoofdmaaltijd maken door bijvoorbeeld Halloumi of feta toe te voegen.
Grillpan of barbecue
Ik vind het zelf het lekkerst om de groenten en Halloumi op de barbecue te grillen. Het is wel belangrijk om zowel de groenten als halloumi even met olijfolie in te smeren.
Aangezien het nu niet echt barbecue weer is, heb ik dit gerecht in mijn grillpan gemaakt. Dit werkt ook prima.
Gegrilde groenten met een twist!
Wat deze gegrilde groenten net even anders maken is de toevoeging van een aantal milde chili pepers. Vooral in combinatie met de Halloumi en munt geeft dat een net wat fijnere smaak.
Mediterraanse gegrilde groenten met halloumi en muntdip
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 0.5 citroen
Gegrilde groenten
- 225 gram (baby) aubergines
- 300 gram (baby) courgettes
- 100 gram kleine gekleurde paprika's (snack paprika's)
- paar muntblaadjes (om te garneren)
- 500 gram halloumi
- 20 gram milde chili pepers (optioneel)
- 250 gram vleestomaat
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels zwarte olijven (om te garneren)
Vinaigrette
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel rode wijnazijn
- peper en zout
Munt dip
- 200 ml creme fraiche
- 5 gram muntblaadjes
- 0.5 theelepel limoenrasp
- 0.25 theelepel knoflookpoeder
Instructies
- Snij de halloumi met een scherp mes in plakken van ongeveer 0,5-1,0 cm.
- Pers de citroen uit. Doe de plakken halloumi in een kom. Schenk het citroensap erover en doe er water bij totdat de halloumi net onder water staat. Laat dit 10-15 minuten staan. Hierdoor wordt de halloumi veel minder zout. De halloumi daarna wel goed droog deppen met wat keukenpapier.
Gegrilde groenten
- Verwarm de oven voor op 100° Celcius.
- Was de courgette en dep droog met wat keukenpapier. Snij in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
- Was de aubergine en dep droog met wat keukenpapier. Snij de aubergine in plakken van 0,5 cm.
- Was de paprika's en dep ze droog met wat keukenpapier.
- Halveer de paprika's en haal de zaadlijsten eruit.
- Als je milde pepers hebt dan kan je de hele pepers gebruiken. Als je hete pepers hebt, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes als je niet van heet houdt.
- Smeer de aubergine plakken goed in met olijfolie (met een kwastje).
- Verhit de grillpan op matig hoog vuur.
- Leg de met olijfolie ingesmeerde aubergine plakken in de pan en smeer dan de bovenkant van de plakken ook met olijfolie in.
- Grill de aubergine plakken totdat ze aan beide kanten een mooi bruin streepjes patroon krijgen. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een bord in de warme oven.
- Smeer de courgette plakken met olijfolie in en leg in de hete grillpan. Smeer nu ook de bovenkant van de courgette plakken met olijfolie in.
- Zodra de courgette plakken aan beide kanten gegrilld zijn, ze uit de pan halen en op een bord in de warme oven zetten.
- Leg de paprika's en pepertjes in de grillpan en smeer met olijfolie in. Haal ze uit de grillpan zodra ze bruine streepjes hebben en leg ze op een bord in de voorverwarmde oven.
- Smeer de halloumi in met olijfolie en leg dan in de grillpan op matig-hoog vuur. Als de halloumi aan de pan plakt, eventueel wat meer olijfolie toevoegen.
- Snij de vleestomaat in plakken van ongeveer 1 cm en besmeer ze met olijfolie. Leg de plakken tomaat in de hete grillpan. Smeer ook de bovenkant van de plakken met olijfolie in.
- Leg alle gegrilde groenten en halloumi op een bord.
Vinaigrette
- Meng de olijfolie met de azijn in een kopje door elkaar heen. Maak op smaak met peper en zout. Drizzle over de gegrilde groenten en halloumi.
Munt dip
- Hak of knip de munt in kleine stukjes.
- Zest de limoen. Een halve theelepel zest is ongeveer de zest van een halve limoen.
- Doe de munt, knoflookpoeder, limoenrasp in een kom.
- Voeg de crème fraîche toe en meng door elkaar heen. Serveer bij de groenten en halloumi.