overexercise

Kan je te veel bewegen?

We moeten meer bewegen. Je hoort dat vaak, ook van huisartsen. Toch is er steeds meer bewijs dat je wel degelijk uit moet kijken met sommige soorten excercise, namelijk vooral met cardio.

Cardio training

Cardio training is een trainingsvorm waarbij je voornamelijk het cardiovasculaire systeem (hart- en bloedvaten) door middel van (intensieve) beweging traint.  Het is er op gericht dat je een snelle hartslag krijgt, denk dan aan hardlopen, cross training, steppen, trappen lopen, zwemmen, roeien, intervaltraining etc.

Door cardio te doen, kan je iets meer spieren krijgen, bijvoorbeeld in je benen en kuiten, maar dit is marginaal vergeleken met krachttraining. Het is dan ook geen goede manier om je stofwisseling te versnellen.

Gezondheidsvoordelen van cardio training

Dit betekent niet dat cardio exercise geen gezondheidsvoordelen heeft, want dat heeft het wel degelijk.:

  • sterker hart en bloedvaten
  • betere bloedcirculatie
  • lagere bloeddruk
  • stress verminderen

Alleen moet je uitkijken. Voor sommige mensen kan (opeens) te veel beweging slecht zijn voor hun hart.

Wie moeten uitkijken?

Volgens recent onderzoek moet je vooral uitkijken als je tot nu toe weinig beweegt en/of als je aan hartproblemen leidt.

Als je op dit moment niet heel actief bent, lees dan verder voordat je enthousiast gaat sporten. Luister altijd naar je lichaam, de volgende signalen kunnen bijvoorbeeld aangeven dat je rustiger aan moet doen:

  • buiten adem
  • heel moe
  • snelle of onregelmatige hartslag
  • hartkloppingen
  • pijn in je borstkas
  • duizeligheid

Overexercise & hartaanval

Volgens Professor Barry A Franklin, kan ‘overexercise’ leiden tot een hartaanval en/of andere hartstoornissen als je niet heel fit bent of als je een ongediagnosticeerde hartafwijking hebt.

Je moet vooral uitkijken met High Intensity Interval Training en lange afstanden lopen/fietsen. Dit kan al heel snel heel competitief worden en je kan jezelf dan makkelijk overvragen.

Onderzoekers hebben naar de gegevens van driehonderd onderzoeken gekeken en vonden dat vooral deelnemers aan hun eerste thriathlon een veel groter risico liepen op een hartaanval.

Rustig opbouwen

Volgens Professor Franklin is het heel belangrijk dat als je op dit moment heel weinig fysieke activiteit doet, je rustig opbouwt. Begin met rustig te lopen. Zodra dit gemakkelijk wordt, kan je proberen regelmatig bergop te lopen (op een sportschool of hellinkjes) en dan wat licht te joggen.

Dit is heel relevant als je veel afgevallen bent. Er zijn heel wat mensen die dan overenthousiast worden en te hard gaan trainen. Sommige mensen willen misschien inhalen voor al die jaren dat ze weinig aan sport gedaan hebben. Dit is dus geen goed idee!

Doe het rustig aan, luister naar je eigen lichaam. Als je bij een sportschool zit, vertrouw dan op jezelf en niet op je trainer als die overenthousiast is.

Spieropbouw bereik je overigens veel beter door krachttraining te gaan doen en dit is veel minder belastend voor je hart, maar cardio is weer heel goed als je last van veel stress hebt.

Hier kan je een link naar het onderzoek van Professor Franklin vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.