Zwitsers stoofvlees is vooral lekker als het weer kouder aan het worden is. Stoofvlees maak je het allermakkelijkst met een slowcooker.
Toch kan je Zwitsers stoofvlees natuurlijk ook op het fornuis maken. Gebruik dan bij voorkeur een gietijzeren braadpan. Gietijzer houdt de warmte langer en beter vast. Het is ook belangrijk om de juiste maat braadpan te kiezen en een braadpan moet natuurlijk een deksel hebben. Als je met 3-4 personen bent, heb je geen hele grote pan nodig. Stoofvlees neemt niet veel ruimte in.
Als je stoofvlees op het fornuis maakt, dan is het belangrijk om regelmatig even naar je stoofvlees te kijken en te zorgen dat het niet droogkookt. Voeg af en toe een scheutje kokend water toe en laat het op laag vuur (maar het moet wel blijven koken, dus zachtjes pruttelen) garen. En voor dit gerecht moet je hiermee nog extra oppassen, want anders gaat de Parmezaanse kaas aan de bodem van je braadpan aanbakken. Roer dus af en toe even goed door en zorg dat het net blijft pruttelen op laag vuur.
Spinazie als bijgerecht
Zwitsers stoofvlees met spinazie is een complete maaltijd. Als je net met het keto dieet bent begonnen kan het een goed idee zijn om een dessert toe te voegen, aangezien deze maaltijd net onder de 1000 kcalorieën is. Je wilt voorkomen dat je later op de avond honger krijgt en gaat snacken. Hier kan je meer lezen over het bepalen van je calorie-behoefte en waarom het belangrijk is om voldoende calorieën te eten.
Mocht je toch later op de avond nog trek krijgen neem dan een kopje drinkbouillon of een kopje groene thee. Een warm bad kan ook helpen!
Zwitsers stoofvlees met spinazie
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Stoofvlees
- 500 gram sucade lappen of riblappen
- 1 theelepel majoraan
- peper en zout
- 45 gram roomboter
- 1 rode ui
- 150 ml creme fraiche
- 50 gram Parmigiano Reggiano
Spinazie
- 500 gram spinazie
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 50 ml mascarpone
Instructies
- Haal het vlees minimaal 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als het vlees te koud is als je het in de hete pan doet, wordt het namelijk taai.
Stoofvlees
- Snij het vlees in dobbelsteentjes.
- Haal het vlees door een mengsel van majoraan, peper en zout.
- Maak de ui schoon en snij in stukjes.
- Verhit de boter in een braadpan op matig-hoog vuur.
- Zodra de boter gesmolten is, fruit je de uien totdat ze glazig worden.
- Haal de uien uit de pan en doe ze in de slowcooker (of hou ze even apart in een kom). Doe het vlees in de pan en bruin het aan alle kanten op hoog vuur.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Zodra het vlees aan alle kanten gebruind is, voeg je het ook aan de slowcooker toe (inclusief het kookvet).
- Voeg de creme fraiche en Parmezaanse kaas aan de slowcooker toe. Roer door elkaar heen. Laat dit op de lage stand 4 uur stoven.
- Als je geen slowcooker hebt, doe je nu alles in de braadpan en laat je het 1,5 tot 2 uur op laag vuur stoven. Als het te droog wordt een extra scheutje kokend water toevoegen. Roer ook af en toe even door, zodat de Parmezaanse kaas niet aan de bodem van de pan gaat plakken.
Spinazie
- Als je ingevroren spinazie gebruikt, ontdooi dit dan eerst.
- Verwarm de spinazie op matig vuur en voeg de mascarpone toe. Roer door elkaar heen.
- Serveer met wat nootmuskaat over de spinazie gestrooid.