Zout in voeding

Zoutquiz: Eet jij genoeg zout?

Jarenlang heb je gehoord dat je vooral niet te veel zout moet eten. Dit advies is ook niet zo vreemd als je bedenkt hoeveel zout in bewerkt eten zit. De meeste mensen krijgen 75% van hun dagelijkse zoutinname uit bewerkt eten. Denk dan vooral aan dingen die vaak gegeten worden, zoals brood, vleeswaren, kaas, etc.

Zout zit in vrijwel al het bewerkte eten. In het onderstaande plaatje zie je de Top 9 bronnen van zout voor de meeste mensen. Volgens het RIVM bevatten brood, bewerkte vleeswaren en kaas, maar liefst 50% van de dagelijkse zoutinname van de gemiddelde Nederlander. Hier kan je daar meer over lezen.

Top 9 bronnen van zout

Zout in voeding

Waarom zoveel zout?

Zout wordt toegevoegd om te zorgen dat het eten minder snel bederft. Dit is al eeuwenlang zo, maar vroeger werd er wel minder zout toegevoegd dan nu. Dit komt deels omdat voedsel veel langer goed moet blijven, een supermarkt is in feite een opslagplaats voor voedsel. Ze willen natuurlijk niet elke paar dagen heel veel eten moeten weggooien, want dat kost heel veel geld. Voedsel moet daarom een steeds langere houdbaarheid hebben.

langere houdbaarheid

Toch zijn er ook steeds meer andere additieven die toegevoegd kunnen worden om de houdbaarheid te verlengen.

Zout heeft dan ook een nog veel belangrijkere rol. Het is een belangrijke smaakmaker of smaakversterker. Zout zorgt dat iets nog lekkerder is, zodat je er nog meer van gaat eten. Heb je weleens brood zonder zout gegeten? Dat is echt even wennen en de meeste mensen vinden het helemaal niet lekker.

Keto dieet

keto griep

Als je het keto dieet gaat volgen, maak je al je eten zelf. In sommige voeding zit van nature zout, maar dit is meestal niet veel. Als je regelmatig zuivelproducten en vleeswaren eet, kan daar redelijk wat zout inzitten, maar je eet natuurlijk ook weer niet gigantisch veel vleeswaren en zuivelproducten.

Het is daarom mogelijk om op het keto dieet te weinig zout binnen te krijgen. Ons lichaam heeft zout namelijk wel nodig om te kunnen functioneren. Onvoldoende zout (natrium) is één van de meest voorkomende oorzaken van keto griep.

Als je je heel moe voelt, gebruik dan wat extra zout in je eten of voeg steeds een beetje zout toe aan het water dat je drinkt. Als je maar een beetje toevoegt proef je het helemaal niet.

Dirty keto

Fast food en obesitas

Sommige mensen volgen een heel ander soort keto dieet, namelijk ‘dirty keto’. Dit betekent dat ze uitsluitend op de hoeveelheid koolhydraten letten. Je eet dan wel degelijk bewerkt eten, bijvoorbeeld hamburgers zonder broodje van de McDonalds of mexicano’s van de snackbar of van allerlei shakes, repen, poeders etc. In zo’n situatie krijg je vrijwel zeker nog steeds flink wat zout (mogelijk zelfs te veel) via je voeding binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.