Zeebaars in een zoutkorst bakken is een heel ouderwetse manier van vis bereiden. Je kan dit alleen doen als je een hele vis hebt met de huid er nog op. Dit recept werkt dus niet met visfilet.
Door het zout met eiwitten te vermengen kan je in dit geval de zeebaars heel goed afsluiten. Daardoor blijft het vocht in de vis behouden, hij stoomt dus gaar in zijn eigen vocht. Hierdoor blijft de smaak heel goed behouden.
De zoutkorst isoleert en de vis gaat zelf dus niet zout smaken! Het is het makkelijkst om vrij grof zeezout te gebruiken. Je hebt heel veel zout nodig als je een zoutkorst wilt maken!
Zeebaars in een zoutkorst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 kg zeebaars schoongemaakt, maar met kop
- 1 kg zeezout
- 120 ml water
- 4 eiwitten Je kan de dooiers gebruiken om mayonaise of zabaglione te maken.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200º celsius.
- Doe een vel bakpapier in een oventray of ovenschaal.
- Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf todat ze pieken vormen.
- Meng de eiwitten met het zout. Het moet aanvoelen als nat zand, als het te droog is, voeg dan een beetje water toe.
- Leg een laag zoutmengsel in de oventray en leg de vissen hierop. Bedek de vissen nu met de rest van het zoutmengsel.
- Bak de vissen in 30-45 minuten gaar. De baktijd hangt af van hoeveel en hoe groot de vissen zijn.
- Haal de zoutkorst voorzichtig van de vissen af. Serveer warm, bijvoorbeeld met een salade of met peperonata.