Vitamine en mineralen supplementen

Vitamine en mineralen supplementen

De markt voor vitamine en mineralen supplementen is enorm. Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt wel eens vitamine en mineralen supplementen en we geven er honderden miljoenen euro’s aan uit. 

Gezondheidsclaims

Ofschoon er geen gezondheidsclaims gemaakt mogen worden, gebeurt dit wel degelijk. Eerst worden mensen bang gemaakt dat ze een tekort krijgen, omdat er niet genoeg vitamines en mineralen in onze voeding zouden zitten en vervolgens wordt er van alles beloofd zodat je maar vooral veel supplementen koopt.

Dus, voel je je moe? Heb je pijn? Er is altijd wel iemand die een vitamine en mineralen supplement aanraadt: ‘hoop in een potje’.

Dit mag niet, maar het gebeurt wel.

Baat het niet, schaadt het niet

Consumenten denken vaak ‘baat het niet, schaadt het niet’. In het geval van vitamines en mineralen, wat ‘micro-nutriënten’ zijn, gaat dit echter niet op. Zoals het woordje ‘micro’ al aangeeft, je lichaam heeft maar weinig van vitamines en mineralen nodig en bovendien is het in het geval van bepaalde vitamines en mineralen belangrijk dat je ze in de juiste verhouding binnenkrijgt.

Het mooie van de natuur is dat je dit via je voeding kan bereiken. Als je gezond eet en dus vooral onbewerkte producten eet, krijg je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnen. Er zijn maar heel weinig natuurlijke producten die tot een overdosis van een bepaalde vitamine of mineraal kan leiden.

Zo is recent de maximale hoeveelheid B6 in supplementen aangepast, omdat mensen een B6 vergiftiging opliepen. Dit uitte zich in tintelingen in bijvoorbeeld de vingers, oorsuizen, etc. Het bleek dat in sommige supplementen maar liefst 7000% ADH in een pilletje zat. Dus dat is 7000 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Mensen werden hier dus ziek van! Nu mag dit niet meer, maar de producenten mogen hun bestaande voorraad nog wel verkopen. Dus deze pillen waardoor je een B6 vergiftiging kan krijgen, zijn nog gewoon verkrijgbaar. Sterker nog, het is 2 halen, 1 betalen.

Overdosis via je voeding

Toch is het wel belangrijk om je te realiseren, dat in een aantal gevallen het ook mogelijk is om een overdosis via je voeding binnen te krijgen. Dit geldt in de volgende gevallen:

Lever: vitamine A

Lever is heel gezond. Het bevat heel veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A. Te veel vitamine A is niet goed. Als volwassene is het dan ook niet nodig om meer dan 100 gram lever 1-2 x per maand te eten, tenzij je arts je anders aan raadt.

Paranoten: selenium

Paranoten bevatten veel selenium. Je hebt als volwassene maar één paranoot per dag nodig om in je selenium behoefte te voorzien. Het is dus geen goed idee om een hele zak paranoten op te eten. Je kan dan selenium vergiftiging krijgen.

De Monitor in uitzending gemist over supplementen

Je kan via uitzending gemist naar het KRO/NCRV programma ‘De Monitor: Hoe gezond zijn voedingssupplementen?‘ kijken. Dit programma is van 6 oktober 2019.

Conclusie

Mijn conclusie is dat voor verreweg de meeste mensen vitamine en mineralen supplementen onnodig en onwenselijk zijn. Het is zonde van je geld en op zijn best doe je geen schade, maar het is ook zeker mogelijk dat je jezelf wel schade berokkent. Als je gezond en gevarieerd eet dan hoef je niet bang te zijn voor tekorten. Dit geldt ook op het keto dieet, want je hebt geen graanproducten nodig om in je vitamine en mineralen behoefte te voorzien.

Uitzonderingen

Vitamine D3

Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die mogelijk baat hebben bij specifieke supplementen, maar het is het best om dit in overleg met je huisarts te bepalen.

Kleine kinderen, mensen met een donkere huid en vrouwen met gezichtsbedekking en bedekte armen lopen een groter risico op een vitamine D tekort. Vitamine D is een cruciale vitamine voor een goed werkend immuunsysteem en vooral om je te beschermen tegen luchtweg infecties. Ik neem zelf daarom gedurende het najaar, de winter en het voorjaar dagelijks 10 mcg vitamine D3.

Vegetariërs lopen ook het risico om zowel mineralen als vitamine (en ook Omega 3!) tekorten te ontwikkelen. Vooral op de lange duur.

Bovendien hebben onderzoeken laten zien dat als je veel suiker en/of bewerkte producten eet de kans groot is dat je zowel vitamine als mineralen tekorten hebt. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.