Spinaziesoufflé’s zijn niet snel om te maken, maar wel heel erg de moeite waard. Spinazie is voor de meeste mensen heel gezond en dit is een lekker vegetarisch keto gerecht. Hier kan je meer over keto groenten lezen.
Ik gebruik extra dikke room gemaakt van slagroom en mascarpone, door gelijke hoeveelheden slagroom en mascarpone te mengen.
Eieren
Behalve spinazie en dikke room heb je eieren nodig om deze spinaziesoufflé’s te maken. Eieren zijn ook heel gezond. Bovendien werd ons lang verteld dat je vooral niet te veel eieren moet eten, hier kan je lezen hoeveel eieren je kan eten.
Om de spinaziesoufflé’s te maken, wil je de eieren splitsen. Dit is niet moeilijk en je kan hier een filmpje zien hoe je een ei splitst. Als het een keer niet lukt, bewaar het ei dan in een kopje in de koelkast en gebruik het de volgende dag bij je ontbijt. Voor deze spinazie soufflé’s geeft het niet als er een beetje eiwit bij het eigeel zit (als je mayonaise of Hollandaise saus maakt dan geeft dit wel!), maar je eiwit moet echt uitsluitend eiwit zijn. Anders kan je de eiwitten namelijk niet goed stijfkloppen.
Om de eiwitten goed stijf te kunnen kloppen helpt het als je een elektrische handmixer hebt. Het kan wel met een garde, maar je moet dan wel echt even een tijdje flink doorkloppen. De eiwitten moeten zo stijf zijn dat je de kom zonder problemen op z’n kop kan houden.
Parmezaanse kaas of Parrano
In deze spinaziesoufflé gebruik ik ook Parmezaanse kaas. Echte Parmezaanse kaas wordt in Italië als een superfood beschouwd en daar zijn dan ook goede redenen voor.
Echter wordt echte Parmezaanse kaas met dierlijk stremsel gemaakt en het is dus niet vegetarisch. Je kan echter wel vegetarische alternatieven vinden, zoals bijvoorbeeld Parrano verkijgbaar bij onder meer Jumbo, AH, Hoogvliet, Dirk, LIDL. Parrano is overigens een Nederlandse kaas gemaakt door Friesland-Campina.
Spinaziesoufflé’s
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Spinazie
- 500 gram spinazie deelblokjes
- 30 ml slagroom
Bechamelsaus
- 125 gram mascarpone
- 125 gram roomkaas
- 75 ml slagroom
- 30 gram Parmezaanse kaas (of Parrano)
- ¼ theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel zwarte peper
- ⅛ theelepel nootmuskaat
Soufflé
- 2 eieren
Instructies
Spinazie
- Verwarm de oven voor op 180º celsius.
- Kook de spinazie zonder water toe te voegen. Begin dus op een niet te hoog vuur en zodra water vrij begint te komen, het vuur hoger draaien. Dit duurt ongeveer 4 minuten (de spinazie moet zacht zijn). Je kan het ook in de magnetron koken.
- Duw de spinazie door een zeef, om zoveel mogelijk vocht eruit te krijgen.
- Doe de spinazie nu in een kom en voeg de room toe. Doe in een pan en kook op laag tot matig vuur, totdat het vocht van de room is geabsorbeerd. Haal van het vuur en laat rusten.
Bechamel saus
- Doe alle ingrediënten voor de Bechamelsaus in een steelpan en meng door elkaar. Verwarm op een laag tot matig vuur.
- Als het bijna kookt, vuur lager draaien een een paar minuten laten pruttelen. Zo nodig meer zout, peper en nootmuskaat toevoegen.
Soufflé’s
- Rasp de kaas.
- Meng de Bechamelsaus door de spinazie-puree. Voeg de kaas toe en roer er door heen.
- Splits de eieren en klop de dooiers los in een kom. Voeg de dooiers toe aan de spinazie-puree.
- Klop de eiwitten goed stijf in een schone kom.
- Spatel de stijve eiwitten heel voorzichtig door het spinazie mengsel, de lucht moet in de mix blijven, dus niet te veel roeren.
- Doe het mengsel in ingevette ramekins. Zet de ramekins in een ovenschaal gevuld met een laag water, en bak in 30-35 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
- De soufflé's moeten stevig aanvoelen. Tijdens het bakken de oven niet opendoen want dan gaan ze inzakken. Pas als je ziet dat ze goudbruin worden en de tijd ongeveer bereikt is kan je ze even checken met een metalen prikker. De metalen prikker in het midden van een soufflé steken. Als je de prikker eruit haalt moet hij er weer schoon uitkomen (zonder dat er beslag aan kleeft).