Wil je een slowcooker kopen? De slowcooker is terug van weggeweest, er is inmiddels een enorme keus. Lees hier waar je op moet letten als je er één wilt kopen.
Waarom een slowcooker?
Vooral als je ’s ochtends vroeg de deur uit moet en ’s avonds moe en/of laat thuis komt is de slowcooker je vriend!
Je kan de slowcooker zowel voor zomerse gerechten (lekkere tomatensaus met courgette spaghetti!) als winterse stoofgerechten, zoals Maleisische keto runderstoofpot of keto kip Tikka Masala of natuurlijk beef bourguignon, gebruiken.
Tijd besparen
Zelf vind ik hem vooral ’s winters een echte uitkomst! Je bespaart jezelf veel tijd en energie en dat maakt het weer veel makkelijker om je ook daadwerkelijk aan het keto-dieet te houden.
Eten is klaar als je thuiskomt
Het is helemaal niet gek dat mensen kant-en-klaar eten willen of naar de Chinees of afhaalpizza of snackbar gaan als ze moe en hongerig thuiskomen. Wees dit voor, bescherm jezelf en zorg dat je eten al klaar staat als je thuiskomt. Dit kan heel makkelijk met een slowcooker.
Hoe gebruik je een slowcooker?
’s Ochtends doe je alle ingrediënten in de slowcooker doet (je kan je ingrediënten de avond van tevoren al klaar zetten) en ’s avonds als je thuiskomt is je eten klaar.
Kies de juiste maat
Zelf gebruik ik deze slowcooker. Hij is groot genoeg voor 3-6 personen.
Het is belangrijk om een niet te grote slowcooker te kopen! Mijn slowcooker is een Crockpot. Dit is een bekend merk wat al heel lang slowcookers maakt.
Kies een goed merk
Er zijn goedkopere slowcookers, maar aangezien hij de hele dag aanstaat, terwijl misschien niemand thuis is, heb ik zelf gekozen voor een bekend merk.
Ik gebruik hem inmiddels al jaren en heb nog nooit een probleem gehad. Hij is niet alleen helemaal veilig, er is ook geen risico dat je eten aanbrandt.
Welke gerechten kan je in een slowcooker maken?
Gerechten die wat langer moeten koken, bijvoorbeeld een uur of meer, kan je ook heel makkelijk in een slowcooker maken, zelfs als dat niet bij het gerecht vermeld staat.
Je hebt dus echt niet een speciaal slowcooker kookboek nodig. Je kan bestaande gerechten aanpassen.
Hoe lang moet het eten in de slowcooker?
Slowcookers hebben een hoge, een lage en vaak ook een warmhoud stand. Het verschil tussen de hoge en de lage stand is hoe snel de inhoud van de slowcooker een temperatuur van zo’n 100° Celsius bereikt. Het is dus niet zo dat je eten op de hoge stand warmer wordt dan op de lage stand. De maximum temperatuur blijft hetzelfde, maar de tijd waarin je eten de maximum temperatuur bereikt is verschillend.
Hele dag in de slowcooker: lage stand
Als je je ingrediënten ’s ochtends in de slowcooker doet en het eten ’s avonds wilt klaar hebben, dan zet je hem op de lage stand. Het eten heeft dan minimaal 8 uur en mogelijk 12-14 uur om gaar te worden.
Dus als je gerecht normaal in minder dan 4 uur klaar is en je doet de ingrediënten er ’s ochtends in en wilt dat het ’s avonds klaar is, dan zet je hem op de lage stand. Als je gerecht 8 uur nodig heeft, zet je het nog steeds op de lage stand (hele dag = 8 uur of langer).
Halve dag in de slowcooker: lage of hoge stand
Stel een gerecht hoeft maar 1 of 2 uur te koken en je wilt het eten er ’s ochtends indoen en het klaar hebben voor lunch:
- als het eten minder dan 3 uur in de slowcooker zit, zet hem op de hoge stand
- als het eten meer dan 3 uur in de slowcooker zit, zet hem dan op de lage stand
Hetzelfde geldt als je het er rond lunchtijd in doet en het ’s avonds klaar wilt hebben. Dus stel je begint zaterdagmiddag om 13.00 uur en wilt dat het om 18.00 uur klaar is, dan zet je hem op de lage stand.
Gerechten die langer moeten koken, bijvoorbeeld 3 of 4 uur:
- als het eten ook 3 of 4 uur in de slowcooker gaat: hoge stand
- als het eten 5 of 6 uur in de slowcooker gaat: hoge stand, met een klein beetje extra vloeistof (0.5 beker)
- als het eten 7 of meer uur in de slowcooker gaat: lage stand
Gerechten die lang moeten koken, dus langer dan 4 uur:
Deze gerechten zet ik altijd op de hoge stand. Zo lang je zorgt dat er genoeg vloeistof (ook niet overdrijven, want het dikt bijna niet in), zal het gerecht nooit aanbranden.
Warm-houd stand
Een aantal slowcookers hebben ook een warmhoud stand. Die heb je eigenlijk niet echt nodig. Als je thuiskomt en je slowcooker staat op ‘hoog’, je ziet dat je eten goed gekookt is, maar je bent nog niet klaar om te eten, zet hem dan op de warmhoud-stand of draai hem naar ‘laag’. Dan heb je een half uur om even andere dingen te doen, voordat je gaat eten.[wpupg-grid id=”handige-keukenhulpjes”]
Hoeveel extra vloeistof moet ik toevoegen?
Als je eten in de slowcooker kookt, doe je de deksel op de slowcooker. Er verdampt dus heel weinig vloeistof (het condenseert tegen de deksel en druppelt dan weer de slowcooker in).
Als je te veel vloeistof toevoegt, krijg je een hele dunne saus (soort soep). Je eten kookt nog steeds prima, maar je saus ziet er niet als een saus uit.
Zorg daarom dat je eten net onder staat. Als je weet dat je lang wegblijft, maar je recept toch op de hoge setting moet koken, doe dan een halve beker (gewone mok) extra vloeistof of water erbij.
Grote of kleine stukken vlees in de slowcooker?
Hoe kleiner de stukken vlees, hoe makkelijker ze gaar worden. Dus als je je eten snel klaar wilt hebben is het beter het vlees in kleinere stukken te snijden.
Als je het vlees er ’s ochtends in doet en het pas na 8 uur koken of langer klaar wilt hebben, dan kan je gerust grote stukken vlees (hele kippepoten bijvoorbeeld) erin doen.
Wat voor recepten?
Ik heb een heel aantal recepten voor de slowcooker op mijn website staan.
In het algemeen kan je elke stoofpot, soep of sauzen die een tijd moeten koken maken. Tomatensaus kan je vrij snel in een pan op het fornuis maken, maar tomatensaus die meerdere uren zachtjes heeft kunnen koken heeft een veel intensere smaak.
Ik heb ook een aantal gerechten waar je eerst het vlees moet bruinen voordat je het in de slowcooker doet. Die gerechten zijn dus wat minder geschikt om ’s ochtends te maken als je snel de deur uit moet, maar dat staat er dan ook bij vermeld!
Lekker makkelijk en ideaal als je het druk hebt!