Deze salade met rode witlof met gorgonzola en walnoten is heel lekker op een warme zomerse dag. Je kan de rode witlof eventueel vervangen door rode sla (radicchio) of door gewone witlof. Zowel rode witlof als radicchio zijn een beetje bitter. Walnoten zijn ook een beetje bitter. Toch is de salade niet heel bitter door de dressing en de toevoeging van de pikante gorgonzola en de aardbeien.
Vegetarisch
Gorgonzola is geen vegetarische kaas. Bijna alle Italiaanse kazen worden met dierlijk stremsel gemaakt. Als je een vegetarische salade wilt maken kan je de gorgonzola door een pittige, zachte vegetarische kaas vervangen. Dit kan een blauwe kaas zijn, maar dit hoeft niet per se. Je wilt het liefst een iets zachte kaas, want je maakt de dressing met fijngeprakte/gekruimelde kaas met heet water, olijfolie en azijn.
Geen peer, maar aardbeien
In de Franse versie van deze salade zou je Roquefort en peer gebruiken. Je kan de gorgonzola zonder probleem door Roquefort vervangen. Peer past echter niet binnen het keto dieet, dus dit is geen goede optie. Ik voeg daarom aardbeien toe om toch iets zoets toe te voegen. Ik voeg niet heel veel aardbeien toe, want dan wordt deze salade te hoog in koolhydraten. Het is dus wel belangrijk om je aardbeien te wegen!
Taggiasca olijfolie
De dressing maak je bij voorkeur met een Taggiasca olijfolie. Dit is een heel hoge kwaliteit extra vierge olijfolie met een iets mildere smaak, maar zonder dat er chemicaliën gebruikt zijn om de smaak te verzachten. Wel zo gezond dus! Bovendien kan je met deze olijfolie ook heel goed zelf mayonaise maken.
Rode witlof met gorgonzola en walnoten
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Salade
- 90 gram rode witlof (gewone witlof kan ook)
- 50 gram gorgonzola (picante) (of een zachte, liefst pittige vegetarische kaas)
- 35 gram walnoten
- 70 gram aardbeien
Dressing
- 1 eetlepel extra vierge Taggiasca olijfolie
- 0.5 eetlepel witte wijnazijn
- 25 gram gorgonzola (of een zachte, liefst pittige vegetarische kaas)
- 0.5-1 eetlepels warm water
- versgemalen peper
Instructies
Dressing
- Kruimel het deel van de gorgonzola dat je voor de dressing gebruikt en voeg het warme water toe.
- Voeg de azijn aan de kruimels gorgonzola toe en klop met een vork totdat je een min of meer gladde saus krijgt.
- Voeg nu geleidelijk de olijfolie toe totdat je een mooie gladde dikke saus hebt. Maak op smaak met versgemalen peper.
Salade
- Snij de witlof struiken in vieren of in achten (in de lengte richting).
- Was de aardbeien, haal het kroontje eruit en snij ze in plakjes.
- Leg de stukken witlof op een bord. Kruimel er een deel van de gorgonzola over en garneer met de walnoten en aardbeien.
- Schenk de dressing over de salade heen.