pardulla

Italiaanse ricotta-amandelcake

In Italië wordt traditioneel vaak amandelmeel gebruikt bij het bakken van cake en taart. Amandelmeel is een veelgebruikt meel op een keto dieet. Je kan dus best door veel amandelmeel heen gaan, vooral als je veel bakt. Ik koop mijn amandelmeel online, je hebt dan veel meer keus, goede kwaliteit en het is veel voordeliger dan in de supermarkt.

Een ander typisch Italiaans (of misschien meer mediterraans, want je komt het ook veel in de Spaanse keuken tegen) ingrediënt is saffraan. In Italiaanse supermarkten koop je saffraan meestal als poeder. Dat is makkelijker om mee te werken dan de draadjes. Je kan de poeder direct aan het beslag toevoegen. De draadjes moet je eerst in een beetje kokend water (niet te veel, want dan wordt je beslag te nat!) laten weken. Ik zou ze ongeveer 10 minuten in een eetlepel kokend water laten weken.

Bovendien is Italië natuurlijk het land van de citrusvruchten. Overal in Italië zie je citroen en sinaasappelbomen groeien. En in de lente ruik je overal de heerlijke bloesem van deze bomen.

Saffraan, citroen en amandelen zijn een gouden combinatie. Subtiel en ontzettend lekker. Deze taartjes zijn dus zeker het proberen waard.

Ricotta

Ricotta is een zachte Italiaanse kaas. Je kan ricotta kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Het is geen probleem om dit te doen, want de ricotta smaak is niet heel sterk.

Toch maak ik zelf liever mijn eigen ricotta. Zelfgemaakte ricotta is namelijk precies zoals ricotta fresca zoals je die in Italië koopt. Ricotta fresca is nog milder en wat minder zuur. Het heeft ook een andere structuur. Zelf ricotta maken is trouwens heel erg simpel. Je hebt alleen maar melk, zout en azijn nodig. Ik gebruik rauwe melk van de boer maar je kan ook volle melk uit de supermarkt gebruiken. Hier kan je kijken hoe je zelf ricotta maakt. Ricotta is trouwens vrijwel hetzelfde als cottage cheese of Hüttenkäse, dus je zou die ook kunnen gebruiken.

Ook lekker als ontbijt

In Italië wordt traditioneel niet zo heel veel ontbeten. En als Italianen al ontbijten, is het meestal iets kleins.

Vaak bestond een Italiaans ontbijt alleen uit een kopje espresso of een cappuccino.  Soms wordt er een geroosterde boterham met wat jam (vooral voor kinderen) of iets zoets, zoals bijvoorbeeld dit ricotta-amandelcakeje bij genomen.

Dit is inmiddels trouwens aan het veranderen en Italianen eten nu ook ’s ochtends meer brood en/of ontbijtgranen. Niet gek dus, dat obesitas ook in Italië een steeds groter probleem wordt.

Sinds 1982, bezoek ik Italië meerdere malen per jaar. Ik heb het dan ook langzamerhand zien veranderen. Wat me recentelijk opviel, is dat porties in Italië steeds groter en groter worden. Zo’n 20 jaar geleden, als je een croissantje bij je koffie wilde, dan kreeg je een piepklein croissantje. Nu krijg je steeds vaker een gigantisch grote croissant, genoeg voor 2-3 personen! Hetzelfde geldt als je nu een pizza bestelt, het lijkt wel hoe groter, hoe beter.

pardulla

Italiaanse ricotta-amandelcake

4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch keto ontbijt, Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 5g
Calorieën: 161kcal

Ingrediënten

  • 100 gram ricotta kaas
  • 50 gram amandelmeel
  • 0.5 banaan
  • 2 eieren
  • 20 gram bakpoeder
  • 0.5 theelepel saffraan
  • 0.5 theelepel citroen rasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160º celsius.
  • Pureer de banaan met een vork of met een staafmixer.
  • Doe de ricotta door een zeef (met een lepel door de zeef duwen) en voeg aan de banaan toe.
  • Doe de amandelmeel ook door een zeef en voeg aan de ricotta toe.
  • Klop de eieren goed los en voeg ook toe.
  • Voeg nu het bakpoeder, de citroenrasp en saffraan toe en meng goed doorelkaar. Laat 10 minuten staan, zodat de bakpoeder kan werken.
  • Vul 4 muffincases en bak ongeveer 20 minuten in de oven. Check met een houten of metalen saté prikker of ze gaar zijn. De prikker moet er schoon uitkomen.

Notities

 

Voedingswaarden

Calorieën: 161kcal | Bruto koolhydraten: 7g | Eiwit: 8g | Vetten: 11g | Sodium: 59mg | Kalium: 194mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 200IU | Vitamine C: 1.7mg | Calcium: 70mg | IJzer: 0.5mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 62% | Macro Koolhydraten: 18% | Macro Eiwitten: 20%
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.