paracetamol en inlevingsvermogen

Paracetamol en inlevingsvermogen

Pijnstillers hebben niet alleen een lichamelijk effect, maar ze beïnvloeden ook je inlevingsvermogen. Zo kan paracetamol koorts en pijn verminderen, etc. Maar onderzoek wijst uit dat een gewoon medicijn als paracetamol ook je gedrag beïnvloedt en naar alle waarschijnlijkheid ben je je dit niet eens bewust.

Niet alleen fysieke pijn

Eerder onderzoek had al aangetoond dat paracetamol niet alleen fysieke pijn maar ook sociale pijn (bijvoorbeeld als je je afgewezen voelt) kan verminderen. Hier kan je een link naar dat onderzoek vinden.

Recent onderzoek door Mischkowski, Crocker en Way, laat zien dat paracetamol bepaalde hersengebieden activeert die verband houden met ons emotioneel bewustzijn.

Minder medelijden

Onderzoekers hebben in 2015 al kunnen aantonen dat paracetamol ervoor zorgt dat je medelijden voor mensen die iets naars meemaken afgestompt wordt, je kan je dus niet goed inleven in hun ervaringen.

Minder positieve empathie

In het meest recente onderzoek blijkt dat ook positieve empathie (dus je in een ander kunnen inleven die iets leuks meemaakt), vermindert als je paracetamol slikt.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in twee groepen. Eén groep kreeg 1000 mg paracetamol en de andere groep kreeg een placebo. De proefpersonen en de onderzoekers die de testen afnamen wisten niet wie wat kreeg, het onderzoek was ‘doubleblind’.

Vervolgens kregen de deelnemers verschillende scenario’s te lezen over de positieve ervaringen van andere mensen. De resultaten toonden aan dat paracetamol persoonlijk plezier en andere empathische gevoelens verminderde als reactie op deze scenario’s.

Moeilijker inleven in een ander

Het ziet er naar uit dat paracetamol je vermogen om je te kunnen inleven in de ervaring van andere mensen vermindert. De onderzoekers vermoeden dat er een verband is tussen fysieke pijn en je kunnen inleven in een ander.

Dit is belangrijk want steeds meer mensen slikken paracetamol en dit kan dus een maatschappelijke impact hebben wat betreft gedrag. En de kans is groot dat mensen die paracetamol gebruiken en een verminderd inlevingsvermogen hebben zich hier in het geheel niet van bewust zijn.

Geldt dit voor iedereen?

Er kan niet geconcludeerd worden of dit op iedereen van toepassing is. De onderzoeksgroepen waren daarvoor te klein. Het blijkt echter wel keer op keer, want er zijn nu een heel aantal van dit soort onderzoeken naar paracetamol geweest, dat er zeker een groep mensen is waarbij paracetamol een emotionele verandering te weeg brengt.

Keto dieet tegen pijn

Het goede nieuws is dat als je het keto dieet langere tijd volgt (half jaar of langer) en je lichaam volledig keto adapted is geworden, je veel minder last zal hebben van ontstekingen. Het zijn de ontstekingen die zorgen voor pijn. Dus als je minder ontstekingen krijgt, heb je ook geen last van pijn.

Hier staat wel tegenover dat je het keto dieet op de juiste manier moet volgen. Het is belangrijk om pure, gezonde voeding te eten en te zorgen dat je de juiste verhouding tussen Omega 3 vetzuren en polyfenolen aan de ene kant en Omega 6 vetzuren aan de andere kant in de gaten houdt.

Bovendien is het belangrijk dat je voeding vol met voedingsstoffen zit. Hiermee bedoel ik vitamines, mineralen maar ook andere essentiële voedingsstoffen. Op dit website kan je heel gevarieerde recepten vinden en in de kant-en-klare weekmenu’s voor de Challenges en voor de leden wordt ook gezorgd voor een goede balans tussen voedingsstoffen.

Link naar het onderzoek

Hier kan je een link naar dit onderzoek vinden. Als deze pagina opent, klik dan op ‘Full Text Links’ aan de rechterkant van het scherm en je kan het artikel gratis downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.