Bord met palak paneer

Palak Paneer

Palak Paneer is een Indiaas kerrie gerecht met spinazie en paneer. Palak in het Hindi woord voor spinazie. Het lijkt heel erg op Saag Paneer, maar in Saag paneer kan je verschillende soorten groene bladgroenten gebruiken, bijvoorbeeld spinazie en snijbiet. Traditioneel maak je de palak of saag in een puree. Hier gaar je dan op matig vuur de paneer in.

Paneer of Halloumi

Paneer is een delicate ietwat stevige kaas die je mooi in blokjes kan bakken. Het lijkt op halloumi, maar halloumi is zouter en steviger. Je kan paneer heel makkelijk zelf maken en dit is echt de moeite waard. Hier kan je lezen hoe je zelf paneer met melk, zout en azijn maakt.

Paneer is een verse kaas die je zonder stremsel maakt. Halloumi is een kaas die je met stremsel maakt, de meeste Halloumi wordt met microbieel stremsel gemaakt en is dus geschikt voor vegetariërs. De lekkerste halloumi maak je zelf met een combinatie van geitenmelk en schapenmelk. De Halloumi uit de supermarkt is altijd met koemelk gemaakt en smaakt hoofdzakelijk zout.

Paneer kan je onder andere bij de Ekoplaza en AH kopen en Halloumi kan je bij de Jumbo, Ekoplaza, AH en de meeste andere supermarkten vinden. Zowel paneer als halloumi bevatten zo’n 23 gram eiwitten per 100 gram en zijn daardoor een goede bron van eiwitten vooral als je vegetarisch keto eet.

Wel of niet pureren

Je kan de spinazie pureren, zodat je een traditionele palak krijgt. Het nadeel hiervan is dat je de vezels kapot maakt. En omdat je niet te veel koolhydraten wilt eten en wil zorgen dat de koolhydraten geleidelijk door je lichaam opgenomen worden, wil je die vezels juist behouden. Door het koken verlies je namelijk ook al een deel van de vezels.

De hoeveelheid bruto koolhydraten in dit gerecht is al redelijk hoog. De hoeveelheid netto koolhydraten valt mee, hier kan je meer over netto koolhydraten lezen. Bovendien is het natuurlijk wel zo dat je in het algemeen op een vegetarisch keto dieet iets meer koolhydraten kan eten, want je krijgt vrijwel altijd minder eiwitten binnen.

Garam masala

Je maakt Palak Paneer met een kerrie mix. Je kan kant-en-klare Garam Masala van bijvoorbeeld Jonnie Boer kopen, daar is geen suiker of een andere zoetstof of zetmeel aan toegevoegd. Maar je kan Garam Masala ook makkelijk zelf maken.

Chili peper

Je maakt deze kerrie zo heet of mild als je wilt, door de toevoeging van een chili of cayenne pepertje. De zaadlijsten en zaadjes zijn het heetst. Dus verwijder die als je niet van heel heet houdt. Chili peper en cayenne peper kunnen helpen met je stofwisseling te versnellen, hier kan je daar meer over lezen.

Denby bord met Palak Paneer

Palak Paneer

4 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch, 15 minuten maaltijd
Keuken: Indiaas
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 2 personen
Netto koolhydraten: 8g
Calorieën: 825kcal

Ingrediënten

  • 500 gram spinazie
  • 350 gram paneer
  • 2 theelepels garam masala
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 chili peper
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Was de spinazie en laat in een vergiet goed uitlekken.
    Spinazie in een vergiet
  • Maak het teentje knoflook schoon en snij het in kleine stukjes.
    Houten snijplank met fijngesneden knoflook
  • Maak de gember schoon en snij in kleine stukjes.
  • Afhankelijk van hoe heet je je gerecht wilt, haal je de zaadlijsten en zaadjes uit je chili peper en snij je het in ringetjes.
    Houten snijplank met chili peper met zaadjes
  • Snij de paneer in niet te kleine blokjes.
    Plastic bakje met blokjes paneer
  • Als je zelfgemaakte of Jonnie Boer garam masala gebruikt, roer het dan even door.
    Jonnie Boer garam masala
  • Verhit een wok (of braadpan) op matig-hoog vuur. Zodra de pan heet is, voeg je de komijnzaadjes en de garam masala toe. Verhit dit een paar minuten terwijl je het doorroert om verbranden te voorkomen.
    Hete wok met komijnzaadjes en garam masala zonder olie
  • Voeg nu de helft van de olijfolie toe en zet het vuur op hoog.
  • Zodra de olie heet is, voeg je de knoflook, gember en chili peper toe. Laat een aantal minuten op matig-hoog vuur garen.
    Hete wok met knoflook, gember en chili
  • Voeg nu de blokjes paneer toe en laat zo'n 3 minuten mee garen op matig-hoog vuur. Roer even door.
  • Nu de kurkuma toevoegen en opnieuw even doorscheppen.
    Halloumi met kurkuma in de wok
  • Zet het vuur voor de wok nu lager, zodat je tijd hebt om de spinazie te maken.
    Wok met goudgele halloumi
  • Verhit in een ruime kookpan de rest van de olijfolie op hoog vuur.
    Olijfolie in een grote kookpan voor de spinazie
  • Zodra de olie heet is voeg je de uitgelekte spinazie toe en roerbak je de spinazie totdat het iets geslonken is. Dit gaat heel snel.
  • Leg op elk bord een laag spinazie en leg daar bovenop de gebakken paneer.
    Denby bord met Palak Paneer

Voedingswaarden

Calorieën: 825kcal | Bruto koolhydraten: 15g | Eiwit: 47g | Vetten: 66g | Sodium: 2304mg | Kalium: 1533mg | Vezel: 7g | Vitamine A: 23682IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 2mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 103mg | Vitamine E: 8mg | Vitamine K: 1223µg | Calcium: 2022mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 491µg | IJzer: 9mg | Mangaan: 2mg | Magnesium: 213mg | Fosfor: 145mg | Selenium: 3µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 71% | Macro Koolhydraten: 7% | Macro Eiwitten: 22%
4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.