Ik kwam mierikswortelsaus voor het eerst in Engeland tegen. Daar kan je heel veel verschillende recepten voor mierikswortel saus vinden. Ik denk dat bijna alle Engelsen het wel in huis hebben. Het is namelijk een belangrijk condiment voor roast beef en dat maakt vaak deel uit van de bekende Sunday Roast.
Zelf vind ik het heel lekker bij alle soorten rare of medium-rare rundvlees. Dus inderdaad bij rosbief, maar ook entrecote, biefstuk of T-bone steak.
Mierikswortel
Het moeilijkste deel van mierikswortelsaus maken is waarschijnlijk verse mierikswortel bemachtigen. Volgens mij hebben de meeste groentenboeren het niet op voorraad en moet je het dus tijdig van te voren bestellen.
Het prettige is wel, dat je het best lang kan bewaren, als je het eenmaal hebt.
Met mayonaise, azijn of (zelfgemaakte) yoghurt
Er zijn heel wat verschillende gerechten voor mierikswortelsaus, maar ik vind Jamie Oliver’s recept het lekkerst. Hij maakt het heel eenvoudig met wat yoghurt, citroensap, olijfolie en zout en peper. Ik gebruik zelfgemaakte yoghurt, dat is net wat milder en minder zuur dan yoghurt uit de winkel en geeft een heel romige maar niet vette saus.
Het is echt zo klaar!
Mierikswortelsaus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 10 cm mierikswortel
- 125 ml volle yoghurt
- 0.5 citroen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
Instructies
- Schil de mierikswortel met een dunschiller.
- Rasp de mierikswortel met een fijne rasp of met een grove rasp en hak het dan wat fijner.
- Meng de geraspten mierikswortel met de yoghurt, uitgeperste citroen en olijfolie. Maak op smaak met peper en zout.