Deze kruidenboter met kervel en dragon heeft een lichte anijsachtige smaak.
Zowel kervel als dragon kan je bij de groenteboer bestellen of bij de luxere marktkramen kopen. Je ziet kervel zelden in de supermarkt, want het is maar heel beperkt houdbaar. Dragon kan je soms wel bij AH vinden.
Grasboter: Omega 3 vetzuren
In het weideseizoen (mei-september) is het de moeite waard om grasboter te kopen. Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die hoofdzakelijk gras eten.
Dit zorgt ervoor dat de melk niet alleen Omega 6 vetzuren maar ook een beetje Omega 3 vetzuren bevat. Het is belangrijk om voldoende Omega 3 vetzuren binnen te krijgen, dus onder het motto alle beetjes helpen is grasboter een betere keus dan gewone roomboter.
Het zou nog beter zijn om boter te gebruiken van koeien die uitsluitend gras eten en helemaal geen graan krijgen bijgevoerd. Zover ik weet is dit niet te krijgen in Nederland. Zelfs koeien die op de wei staan krijgen graan/mais etc bijgevoerd als ze de stal ingaan om gemolken te worden. Dit is waarom Nederlandse grasboter minder Omega 3 vetzuren bevat dan zou kunnen.
Kervel-dragon kruidenboter
Kervel is verwant aan peterselie. Het heeft een klein beetje anijsachtige smaak en jonge, verse kervel is wat zoetig. Kervel brengt vooral de smaak van andere kruiden uit, in dit geval dus van de dragon.
Dragon wordt veel in de Franse keuken gebruikt. Het kan een iets bittere, anijsachtige smaak hebben. Door dragon met kervel te combineren raak je het bittere van de dragon kwijt.
Kruidenboter met kervel en dragon
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 120 gram roomboter
- 2 eetlepels fijngesneden kervel
- 0.5 eetlepel fijngesneden dragon
Instructies
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Was de dragon en de kervel en dep droog. Snij of knip de kervel in kleine stukjes.
- Rits de dragon van de steeltjes af en snij in stukjes.
- Meng de kruiden door de grasboter en voeg eventueel wat versgemalen Himalaya zout toe.
- Zet de kruidenboter in de koelkast om op te stijven.