Als je mosselen in de schelp gebruikt – wat natuurlijk veel mooier staat – dan moet je erop rekenen dat 80% schelp is en dus niet gegeten kan worden. Dus als je 1 kilo mosselen koopt, houd je 200 gram mosselvlees over.
Houd hier dus rekening mee als je de hoeveelheden gaat bepalen.
Typisch Italiaans gerecht
De Italiaanse naam voor dit gerecht is ‘Spaghetti alle cozze in bianco’. In Italië wordt namelijk strict onderscheid gemaakt tussen ‘witte sauzen’ en ‘rode sauzen’. Het verschil is dat er in rode sauzen tomaten zitten en in witte sauzen niet.
Zo kan je bijvoorbeeld een pizza bianca hebben en dat betekent dat er dus geen tomaat in de basissaus zit. Hetzelfde geldt voor pasta-sauzen.
De reden dat ik dit een typisch Italiaans gerecht vind, is omdat het heel weinig ingrediënten heeft en toch heel veel smaak.
Mosselen: goede bron van Omega 3
Bepaalde Omega 3 supplementen halen de Omega 3 niet uit krill of algen, maar uit groenlipmosselen. Mosselen zijn namelijk een goede bron van Omega 3 vetzuren.
Omega 3 is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid, zowel voor onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het gaat ondermeer ontstekingen tegen. Hier kan je meer lezen over het belang van Omega 3.
Je kan natuurlijk zorgen dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt door supplementen te nemen, maar de allerbeste manier is door je voeding. Probeer daarom 1-2 keer per week vette vis, schelp- of schaaldieren te eten. En mocht je toch het gevoel hebben dat je Omega 3 tekort komt, dan kan je er altijd nog een supplement in een lage dosis bijnemen.
Konjac spaghetti met mosselen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 kilo mosselen
- 400 gram Konjac spaghetti
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels platte peterselie
- 0.5 theelepel chili vlokken (optioneel)
Instructies
- Indien nodig, eerst de mosselen in een grote pan met water met flink wat zout wassen. Haal kapotte schelpen en mosselen die al openstaan eruit. Schraap eventueel vuil van de mossels af. Door het zout spugen de mossels vuil uit. Was ze daarom twee keer!
- Haal het velletje van de knoflook af en snij de teentjes knoflook in stukjes (niet te fijn, want dan verbranden ze eerder).
- Verhit 1 eetlepel olijfolie op matig hoog vuur in een grote braadpan of wok. Zodra de olie heet is het vuur naar matig draaien en de knoflook even laten kleuren. Kijk uit dat de knoflook niet verbrandt, zet het vuur zo nodig nog lager.
- Stoom de mosselen (zonder toegevoegde vloeistof) open in een grote pan met deksel. Kook ze niet te lang, want daar worden ze taai van. In een minuut of 4 zijn ze meestal wel open.
- Voeg nu alleen de vloeistof van de gestoomde mosselen toe aan de braadpan of wok en laat dit een paar minuten op hoog vuur inkoken.
- Voeg zodra de vloeistof in de wok is ingekookt tot een saus, de rest van de olijfolie en de mosselen toe. Laat op matig vuur zachtjes koken.
- Spoel de konjac spaghetti af onder een koude kraan en laat even uitlekken in een vergiet of zeef. Voeg dan toe aan de wok met mosselen.
- Was de platte peterselie, dep droog en snij in stukken. Strooi over de mosselen. Maak eventueel verder op smaak met versgemalen chili vlokken.