Lekker met warm weer! Deze ijskoffie maak je met sterke bevroren koffie en room.
Klein beetje vanille extract
Ik voeg ook een beetje vanille extract toe. Je kan natuurlijk ook vanille essence gebruiken. Check wel dat er geen suiker aan toegevoegd is (vooral bij vanille extract gebeurt dat nogal eens). Door wat vanille toe te voegen zorg je dat de koffie niet te overheersend en iets bitter is, al hangt dat vooral af van het soort koffie dat je gebruikt.
Koffie invriezen in ijsblokjestray
Het is een goed idee om de koffie een dag van te voren te zetten en dan in te vriezen in een ijsblokjes tray. De ijsblokjes kan je makkelijker opbreken met een keukenmachine of staafblender dan één grote koffie ijsklont uit een bakje.
Room of kokosmelk
Ik vind koffie frappé het lekkerst met room, maar je kan natuurlijk ook koolhydraatarme kokosmelk (Aroy D van de Jumbo of AH) gebruiken. Als je een slagroomapparaat hebt, kan je zelfs je eigen kokosslagroom maken.
Koffie frappé
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 50 ml sterke koffie (espresso of mokka)
- 100 ml slagroom
- 50 ml geklopte slagroom
- 0.5 theelepel vanille extract
- cacaopoeder
Instructies
- Zet sterke koffie in een mokka machientje, espresso of sterke filterkoffie.
- Vries de koffie in in een ijsblokjestray of bakje.
- Doe de koffie ijsblokjes of bevroren koffie in een keukenmachine en de keukenmachine aanzetten zodat het ijs in stukjes wordt gemalen.
- Voeg vanille extract en de room toe en je krijgt een dik soort koffie-ijs. Garneer eventueel met wat slagroom en strooi er een beetje cacao poeder over.
Heel lekker met dit warme weer!