Kibbeh is een speciaal soort Syrisch gehaktballetje in de vorm van een worstje. De buitenkant is iets krokant en het heeft een heel lekkere vulling.
e maakt de buitenkant normaal gesproken met lamsgehakt, bulgur, ui, peper en zout. De vulling maak je met lamsgehakt, ui, pijnboompitten, peper, zout, kaneel en piment (allspice). Het vergt een beetje handigheid, maar dan heb je ook iets heel lekkers. Je kan kibbeh heel goed met Baba ganoush combineren.
8 gram netto koolhydraten
Eén portie kibbeh bevat 8 gram netto koolhydraten, nu zal je kibbeh meestal met een salade en/of baba ghanoush eten, dus die moet je er dan nog bij optellen.
Keto: geen bulgur
Op het keto dieet kan je natuurlijk geen bulgur gebruiken, want dat is gebroken durum tarwe, maar je kan het prima vervangen door amandelmeel. Ik gebruik bij voorkeur wat grover gemalen amandelmeel. Je kan bijvoorbeeld zelf amandelen malen in een koffiemolen, maar je kan ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.
Frituren
Kibbeh moet je frituren en dat kan je met verschillende soorten gezonde vetten doen. Op het keto dieet gebruik je geen zaad-oliën, maar je kan wel reuzel, ossenwit, extra vierge olijfolie of kokosolie gebruiken om te frituren.
Je bent misschien verbaasd om extra vierge olijfolie in dit lijstje te zien in plaats van geraffineerde olijfolie. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat extra vierge olijfolie juist beter is om in te frituren. Eerst werd altijd gedacht dat je moest kijken naar het rookpunt, om vast te stellen wat een goed frituurvet was. Dit blijkt echter niet zo te zijn, dus jarenlang hebben we naar de verkeerde maatstaf gekeken. Gelukkig weten we nu dus dat we gewoon in extra vierge olijfolie kunnen frituren en dat dat prima is.
Acrylamide
Als producten met koolhydraten op een hoge temperatuur zonder water verhit worden ontstaat acrylamide. Dit proces begint al bij 120° (bakken, roosteren) maar pas bij 170°-180° celsius (frituren dus!) wordt echt een grote hoeveelheid acrylamide gevormd.
Hoe meer zetmeel en suikers, en vooral glucosestroop is een echte boosdoener, je product bevat, des te meer acrylamide wordt gevormd. Dit is dus vooral een probleem in bewerkt voedsel en natuurlijk aardappelproducten.
Wat dat betreft zit je dus aardig goed op het keto dieet, want je eten bevat weinig zetmeel en suikers (wel wat, want bijvoorbeeld in amandelmeel zitten wel wat koolhydraten).
Acrylamide is echt slecht
Onderzoek wijst er op dat acrylamide echt heel slecht voor ons is. Het is een carcinogeen en kan verschillende soorten kanker veroorzaken. Bovendien is het ook een mutageen, het verandert dus je DNA en kan daardoor erfelijke afwijkingen veroorzaken.
Dus probeer de hoeveelheid gefrituurd voedsel, vooral zetmeelrijk en bewerkt voedsel, echt te beperken. Dus je kan echt best wel een keer een kroket, frikandel of mexicano eten, maar maak er geen gewoonte van. Veel mensen denken dat dit goede opties zijn als je het keto dieet volgt, maar ook al bevatten ze niet veel koolhydraten, ze zijn absoluut niet gezond! Het blijft junkfood met weinig of geen voedingswaarde, dit wordt dan ook wel dirty keto genoemd.
Keto kibbeh
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Buitenzijde
- 150 gram amandelmeel
- 350 gram lamsgehakt
- ½ ui
- peper en zout
Vulling
- 150 gram lamsgehakt
- ½ ui
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel piment
- zout en peper
Frituren
- 2 liters extra vierge olijfolie
Instructies
Buitenzijde van de kibbeh
- Maak de ui schoon en hak of snij hem in kleine stukjes.
- Doe de fijnghakte ui, amandelmeel, lamsgehakt, peper en zout in een keukenmachine of handblender en pureer tot je een vleespastei hebt.
- Zet het gepureerde vleesmengsel in de koelkast.
Vulling maken
- Verhit de olijfolie in een braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je de fijngesneden ui toe en zet je het vuur naar matig. Laat de ui een paar minuten fruiten totdat hij zacht en wat glazig wordt.
- Nu het gehakt, kaneel, piment, peper en zout toevoegen en het gehakt aan alle kanten goed bruinen. Zet het vuur zo nodig hoger (vooral als er veel vocht uit het gehakt vrij komt!).
- Voeg nu de pijnboompitten toe en laat die meebakken totdat ze goudbruin zijn.
- Zodra het meeste vocht verdampt is laat je het gehakt een minuut of 10 zachtjes doorbakken op matig vuur.
Kibbeh potjes maken
- Haal het vleesmengsel uit de koelkast en leg een snijplank of bord klaar. Strooi hier het amandelmeel over om de kibbeh straks in te kunnen rollen.
- Maak je handen nat onder de koude kraan en neem een hoeveelheid vleespastei zo groot als een ei. Vorm het in een bal. Maak een gat in het midden met je vinger.
- Maak nu genoeg ruimte met je vinger zodat je wat vulling in het potje kan doen. Je doet dit door het potje in de palm van je hand rond te draaien.
- Doe een beetje vulling in het potje en sluit het potje door het aan de bovenkant dicht te knijpen.
- Herhaal dit totdat je alle vleespastei hebt gebruikt.
- Verhit de frituurpan gevuld met olijfolie nu op hoog vuur.
- Rol de kibbeh door het amandelmeel (dit is optioneel!).
- Zodra de olie heet is frituur je 3 stukken kibbeh tegelijk in de frituurpan. Zodra de kibbeh goudbruin is, is het klaar en kan je de rest frituren.