Seroendeng geeft eten net dat beetje extra smaak en textuur. Ik vind seroendeng heel lekker bij sajoer boontjes of nasi.
Helaas, zoals met veel kruidenmixen en pasta’s zit er in kant-en-klare seroendeng veel suiker. Gelukkig is seroendeng heel eenvoudig zelf te maken en je kan het lang bewaren.
Fructose en onze lever
Tafelsuiker (sucrose) bestaat voor de helft uit glucose en de helft uit fructose. En daar zit het probleem: fructose.
Fructose is net zo slecht voor ons lichaam als alcohol. Dit is omdat we het niet direct in ons bloed kunnen opnemen zoals we wel met glucose kunnen doen. Alleen onze lever kan fructose verwerken. Als ons lichaam deze energie dus niet direct kan gebruiken, omdat we gaan sporten, dan moet het deze energie gaan opslaan. Omdat alleen onze lever fructose kan verwerken, moet onze lever het gaan opslaan. De lever slaat deze energie als vet in de lever op. Zo krijg je dus een vervette lever!
Dit is ook waarom glucosestroop nog slechter is dan suiker, want glucosestroop (wat in het Engels niet voor niks glucose-fructose syrup wordt genoemd) bestaat grotendeels (55%) uit fructose.
Dit is een interessant filmpje over hoe ons lichaam met suikerstroop omgaat.
Nu kan je denken, ach een beetje seroendeng, een beetje suiker met daarin fructose en glucosestroop, dat kan toch niet zoveel kwaad. Nee, maar het probleem is dat je fructose (uit tafelsuiker, glucosestroop, en andere soorten suikerverbindingen) door heel veel producten binnenkrijgt. Ga er maar vanuit dat al het bewerkte eten toegevoegde suiker in de ene of de ander vorm bevat. Een beetje is dus niet zo erg, maar het is moeilijk om te zorgen dat je ook maar echt een beetje binnenkrijgt. Het grootste probleem is daarom alle producten met verborgen suikers en kruidenmixen, sausjes, broodjes, vleesproducten, vleeswaren, dragen hier allemaal aan bij.
Keto seroendeng
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 50 gram geraspte kokos
- 50 gram pinda’s (geroosterd)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 0.5 theelepel gemalen komijn
- 0.5 theelepel gemalen laurier
- 0.25 theelepel laos
- 0.25 theelepel gedroogde rozemarijn
- 0.25 theelepel zout
Instructies
- Verhit een kleine koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de pan heet is, doe je er de geraspte kokos in en draai je het vuur lager.
- Houdt de kokos met een lepel in beweging, zodat het bruin kleurt maar niet verbrand. Zodra de kokos bruin is, van het vuur afhalen en laten afkoelen.
- Hak de pinda’s fijn of maal ze fijn in een keukenmachine. Als je een keukenmachine gebruikt, stop dan op tijd, want het moet geen pindakaas worden!
- Meng alle ingrediënten door elkaar heen. Bewaar de seroendeng is een goed afgesloten potje in je keukenkastje.