Keto Rendang Daging is een typisch Indonesisch stoofgerecht op de keto manier. Je kan het met rundvlees maken, maar natuurlijk ook met kip, varkensvlees of groente. Het gerecht krijgt zijn smaak door de heerlijke combinatie van specerijen. Er zijn ontzettend veel verschillende recepten voor rendang daging.
Ik maak de specerijenmix (boemboe) in mijn kleine bakje van de keukenmachine, maar je kan het natuurlijk ook met een vijzel en rasp maken. Het is wel een beetje werk, vooral als je de boemboe met de hand maakt, maar het is het echt dubbel en dwars waard!
Kemiri nootjes: niet rauw eten!
Ik doe door de boemboe een klein handje (12 stuks) kemiri nootjes. Ze lijken een beetje op hazelnoten, maar je moet ze absoluut niet rauw eten. Ze zijn namelijk rauw licht giftig.
Ze geven de stoofpot een hartige, nootachtige smaak en maken de saus ietsje dikker.
Je kan ze bij de AH of natuurlijk bij een Toko kopen. Je kan ze eventueel ook door Macadamia nootjes vervangen.
Toevoegingen aan kruidenmixen
Op een keto dieet zal je helaas waarschijnlijk al gemerkt hebben, dat kant-en-klare kruidenmixen en dat geldt dus ook voor boemboes, vaak suiker, zoetstoffen en/of zetmeel bevatten. Bovendien bevatten veel kruidenmixen conserveermiddelen om ze zo nog langer goed te kunnen houden.
Nu zijn conserveermiddelen niet persé slecht, maar als je verse ingrediënten gebruikt, dan heb je ze natuurlijk niet nodig. En de reden dat ikzelf het keto dieet volg is ondermeer omdat ik gezond wil eten. Voor mij is het keto dieet een strikt koolhydraat-arme manier van koken in overeenstemming met de gedachten achter de ‘slow food, real food’ beweging. Daarom gebruik ik zo min mogelijk toevoegingen, in mijn recepten zul je dus geen xanthaan gom, etc. vinden.
Slowcooker
Ik maak mijn Keto Rendang Daging (Rendang met rundvlees) in de slowcooker. Eerst gebruik ik mijn wok om de boemboe even te bakken en om het rundvlees te bruinen. Dan doe ik alles in de slowcooker en laat het zo’n 5 uur garen op de hoge stand.
Het is daarom belangrijk om mooi gemarmerd vlees te kiezen, want anders krijg je heel droog vlees als je het zo lang gaart. Kies dus vlees waarbij je in het rode deel van het vlees witte vetbaantjes ziet lopen en vlees dat een mooie vetrand heeft.
Bijgerecht
Ik vind deze keto rendang daging lekker met kruidige gele keto rijst. Dit kan bloemkoolrijst zijn, maar je kan natuurlijk ook konjac rijst gebruiken, al is konjac rijst niet geschikt voor jonge kinderen! Dus maak in dat geval voor kinderen bloemkoolrijst of wilde rijst.
Rendang is trouwens ook heel lekker met gesmoorde bladgroenten, bijvoorbeeld gesmoorde snijbiet of gesmoorde (wilde) spinazie of andijvie.
Lunch de volgende dag
Als je Keto Rendang Daging over hebt, is het heel lekker in een wrap met haricot verts (groene boontjes). Dit is ook lekker snel, want ik gebruik haricot verts uit een pot en de wraps maak je in een paar minuten. Zo heb je heel snel en een heel lekkere lunch om mee naar school of werk te nemen.
Bovendien kan je rendang ook prima invriezen. Maak dus wat extra!
Keto Rendang Daging
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Vlees
- 1000 gram riblappen (goed gemarmerde riblappen met veel vet)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 50 ml kokosolie
Boemboe
- 60 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 4 cm verse gemberwortel
- 50 gram kokos
- 2 laurierblaadjes
- 3 kaffir limoenblaadjes
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 0.5 stengel citroengras (sereh)
- 0.5 eetlepel kurkuma poeder
- 0.5 eetlepel gemalen komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 kemiri nootjes
- 5 stukjes kardemomzaad
- 4 gram steranijs (5-6 sterretjes)
- 0.5 theelepel laos
- 400 ml kokosmelk
Instructies
Boemboe maken
- Haal eerst het vlees uit de koelkast, zodat het minimaal 30 – 60 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid vlees) de tijd heeft om op temperatuur te komen! Snij het vervolgens in stukken van 3-4 cm.
- Pel de ui en snij de ui in kleine stukjes. Doe in de kleine kom van de keukenmachine of in een kom voor een handblender.
- Pel de knoflook en snij of hak in stukjes en doe ook in de kom.
- Schil de gember (ik doe dat met een fijnschiller) en rasp het met een handraspje of snij het in kleine stukjes. Voeg aan de kom met ui en knoflook toe.
- Was de hete peper en snij het stukje met het steeltje af. Snij door de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit. Snij het pepertje nu in stukjes en voeg aan de ui toe.
- Voeg de kemiri nootjes, laurierblaadjes, limoenblaadjes en alle specerijen toe aan de kom met ui.
- Maal dit met je keukenmachine fijn tot een pasta. Als het te droog is doe je er een paar eetlepels van de kokosmelk bij.
- Verhit een kleine koekenpan op matig hoog vuur. Doe de geraspte kokos in de pan en roer goed door, laat de kokos, al roerende, in 3-5 minuten bruin worden.
Vlees bruinen
- Zet de slowcooker op de hoge stand om voor te verwarmen.
- Doe de kokosolie en olijfolie in een wok en laat het op matig-hoog vuur smelten.
- Bak het vlees rondom bruin op hoog vuur in de braadpan of wok. Zodra het vlees bruin is, voeg je de boemboe toe.
- Voeg nu de kokosmelk en de gebruinde kokos toe. Roer alles goed door elkaar heen en laat een minuut of 5 op matig vuur doorwarmen.
- Doe de inhoud van de wok in de voorverwarmde slowcooker.
- Voeg de tomaten aan de slowcooker toe en roer even door.
- Kook de rendang daging 5-6 uur op de hoge stand van de slowcooker of 8 uur of langer op de lage stand.