Deze keto Mornaysaus is een kaas-bechamelsaus. Deze saus is natuurlijk zonder bloem gemaakt, dus niet alleen ketogeen, maar het is ook een glutenvrije Mornaysaus. Het is super simpel en heel lekker. Hij is bovendien zo klaar.
Ideaal dus om van een recept wat misschien wat saai is, wat leuks te maken. Bovendien, door deze saus toe te voegen, maak je je maaltijd net wat voedzamer. Hier kan je lezen waarom juist vetten zorgen voor een gevoel van verzadiging, terwijl koolhydraten veel minder voor een gevoel van verzadiging zorgen.
Welke kaas?
Oorspronkelijk werd deze saus gemaakt met gruyère, maar het is ook heel lekker met Parmezaanse kaas. Je wilt het liefst een kaas met veel smaak, die toch goed kan smelten.
Je gebruikt ook roomkaas, kies een roomkaas met weinig koolhydraten. Hier kan je mijn roomkaas review lezen.
Welke gerechten?
Ik serveer deze keto Mornaysaus bij witlof in ham, al dan niet in de oven. Het is ook lekker over gekookte of gestoomde bloemkoolroosjes, asperges of bij visgerechten. Je kan deze saus ook gebruiken in keto lasagna of een Engelse fish pie. In de lasagna kan je het als extra laagje bovenop de gehaktsaus toevoegen.
Goede bron van extra vetten
Deze keto Mornay saus heeft een hoog vetpercentage (en bevat dus veel calorieën). Je kan deze Mornaysaus daarom goed combineren met gerechten die te laag in calorieën zijn of onvoldoende vetten bevatten (vaak gaan die twee natuurlijk samen). Hier kan je meer lezen over het belang van voldoende calorieën zodat je stofwisseling niet op de spaarstand gaat.
Mornaysaus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 150 ml slagroom
- 100 ml mascarpone
- 130 gram roomkaas
- 100 gram Gruyere kaas
- 0.25 theelepel nootmuskaat
- snufje peper
Instructies
- Rasp de kaas of snij met de kaasschaaf een aantal plakken af. Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de nootmuskaat, in een steelpan.
- Verwarm de pan op matig vuur en blijf goed roeren.
- Zodra de saus klaar is voeg je de nootmuskaat door een theezeefje toe en roer je het direct door, zodat je geen klontjes krijgt. Strooi eventueel nog een beetje nootmuskaat er over heen voordat je serveert.