Op het keto dieet kan je geen kant-en-klare tomatenketchup gebruiken, want daar zitten veel te veel koolhydraten in.
Niet te sterke extra vierge olijfolie
Je kan zelf makkelijk keto tomatenketchup maken met tomaten, avocado en een niet te sterk smakende extra vierge olijfolie. Ik gebruik extra vierge Taggiasche olijfolie. Je kan ook een andere niet sterk smakende extra vierge olijfolie gebruiken.
Extra vierge avocado olie is ook een optie, maar qua prijs kan je dan net zo goed Taggiasche olijfolie nemen.
Tomatenpuree
Je hebt ook wat tomatenpuree nodig om je keto tomatenketchup voldoende dik te krijgen en de tomatensmaak te versterken. Ik gebruik Petti Toscaanse tomatenpuree uit een tube verkrijgbaar bij de Jumbo. Deze tomatenpuree bevat alleen tomaten en zout. Soortgelijke tomatenpuree, zoals Mutti dubbelgeconcentreerde tomatenpuree van AH kan natuurlijk ook.
Zelf tomatenpuree maken
Je kan natuurlijk ook zelf tomatenpuree maken. Je doet dit door 1 kilo goed rijpe tomaten in stukjes te snijden en in een pan, liefst met dikke bodem, te doen. Laat je gesneden tomaten met wat zout minimaal 1 uur op een laag vuur koken. Je voegt geen water toe!
Vervolgens duw je de tomaten door een (passeer)zeef heen. Je krijgt dan een geconcentreerde tomatensaus. Herhaal dit 1-2 keer, totdat het op een tomatenpuree lijkt.
Als je in een hittegolf zit, ga je nu de laatste extra (Italiaanse) stap. Je spreidt de tomatenpuree op een buitentafel met een plastic tafelkleed uit. Je maakt een patroon van wat geultjes naar de zijkanten van de tafel in de tomatenpuree en laat de puree de hele dag in de volle zon nog verder indikken. Dit maakt je tomatenpuree nog veel lekkerder!
Deze tomatenpuree kan je vervolgens in (goed uitgekookte) glazen potjes doen of in een ijsblokjes tray invriezen. Als je het in glazen potjes doet, moet je de brandschone potten met de deksel er goed opgeschroefd 10 minuten lang in kokend water goed laten doorkoken.
Geheim ingrediënt: avocado
Ik maak deze snelle en makkelijke keto tomatenketchup met wat kant-en-klare tomatenpuree. Het geheime ingrediënt in mijn tomatenketchup is avocado. Avocado is niet alleen heel gezond, maar het geeft je tomatenketchup ook extra volume. Avocado bevat veel minder koolhydraten dat tomaten. Bovendien bevat avocado gezonde vetten.
Rood of oranje tomatenketchup
Mijn keto tomatenketchup is een beetje oranje. Als je dit niet wilt, dan kan je in plaats van verse tomaten, tomaten (met tomatensap) uit blik gebruiken. Bovendien kan je een diepere rode kleur krijgen door extra paprikapoeder toe te voegen. Gebruik dan wel de milde paprikapoeder. Proef ook!
Keto tomatenketchup
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram avocado
- 100 gram tomaten
- 50 ml extra vierge olijfolie (Taggiasche of een ander wat milder smakende olijfolie)
- 2 eetlepels (appel)azijn
- ¼ theelepel chilipoeder
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- ¼ theelepel uienpoeder
- ¼ theelepel milde paprikapoeder
- ⅛ theelepel gemalen kruidnagel
- ⅛ theelepel zout
- 75 ml tomatenpuree
Instructies
- Was de tomaten, dep droog en snij in stukjes.
- Doe alle andere ingrediënten toe aan de beker van de staafblender.
- Gebruik de blender om te pureren. Door eventueel extra paprikapoeder toe te voegen krijg je een rodere kleur.
- Een portie is 2 flinke eetlepels (maatlepels).