Deze Italiaanse kipschotel kan je ook heel goed in een slowcooker maken, maar je moet de kip wel eerst op het fornuis aanbraden en je moet de basis voor de saus ook eerst maken. Zodra je dat gedaan hebt, kan je de kip, basis voor de saus en de andere ingrediënten (champignons, tomaten, wijn, kaneel, kruidnagels, peper en zout) direct aan de slowcooker toevoegen. Trek hier ongeveer 20 minuten bereidingstijd voor uit. Zet de slowcooker vervolgens op de lage stand, als je de hele dag (8 uur of meer) weg bent of op de hoge stand als je het in een halve dag (4 uur) wilt klaar hebben.
Als je geen slowcooker hebt, kan je dit gerecht ook prima in een (bij voorkeur gietijzeren) braadpan op het fornuis maken. Je gaart dit gerecht dan in ongeveer 40 minuten, totdat de kip (bijna) van het bot afvalt. Je maakt dit gerecht met hele kippenpoten en dus niet met kipfilet. Kipfilet zou veel te droog worden. Bovendien zorgen de botten van de kip dat er nog meer voedingsstoffen in dit gerecht terecht komen. Je zou de botten eventueel kunnen bewaren (vriezer) om als je voldoende botten hebt er bouillon van te trekken. Echte bottenbouillon kan een goede bron van mineralen zijn en met een slowcooker is het helemaal niet veel werk.
Tomaten
Zoals zoveel Italiaanse gerechten maak je deze Italiaanse kipschotel met een groente combinatie van bleekselderij en tomaten. Normaal zou ook aardappel gebruikt worden, maar op het keto dieet kan je de aardappel vervangen door een niet te grote meiknol of een halve koolrabi.
Je kan verse tomaten gebruiken, maar tomatenstukjes uit blik is ook prima. Kies wel tomaten uit blik met zo min mogelijk koolhydraten. Hier kan je mijn review van tomaten in blik lezen.
Italiaanse kipschotel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 kippenpoten
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 1 meiknol (of halve koolrabi)
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 75 gram roomboter
- 250 gram champignons
- 4 middelgrote tomaten (of 1 blik tomaten)
- 100 ml witte wijn
- 1 theelepel kaneel
- 4 kruidnagels of een halve theelepel gemalen kruidnagel
Instructies
- Smelt de helft van de olijfolie en de helft van de boter/ghee in een braadslee op matig-hoog vuur. Zodra de boter/ghee bruin begint te worden, de kippenbouten toevoegen. Bruin de kippenbouten aan beide kanten en zet het vuur dan lager, zodat de kip staat te sudderen. Doe de deksel op de pan.
- Was de bleekselderij en dep droog met keukenpapier. Snij vervolgens in kleine stukjes. Schil de meiknol en de ui en snij of hak in kleine stukjes. Dit wordt de basis voor de saus.
- Neem een koekenpan en doe hier de rest van de boter en olijfolie in. Verwarm op matig-hoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden (vuur dus op tijd lager draaien).
- Was ondertussen de champignons en tomaten. Snij de champignons in plakjes en snij de tomaten in wat grotere stukken.
- Sauteer de kleine stukjes ui, bleekselderij en meiknol totdat ze zacht beginnen te worden (ongeveer 10 minuten). Voeg ze dan toe aan de pan met kip.
- Voeg nu de kaneel en kruidnagelen aan de braadslee toe en schep voorzichtig door. Voeg vervolgens de champignons, tomaten en wijn toe en schep opnieuw door elkaar heen. Eventueel ook zout en peper toevoegen en doormengen. Doe de deksel weer op de pan.
- Laat de kip zo’n 30-40 minuten doorsudderen (afhankelijk van de grootte van de kippepoten). De kip is goed gaar als het vlees makkelijk van het bot komt. Als de kip te droog wordt, nog wat wijn of wat water bijvoegen, maar als de deksel op de pan is zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn.