Indiase boterkip is een heerlijk kruidig gerecht. Het heeft enorm veel smaak door de specerijen combinatie en doordat je de kippendijtjes 2x marineert.
Gember-knoflook puree
Een belangrijk ingrediënt in de Indiase keuken is gember-knoflook puree. Je kan dit het beste zelf maken, want dit is veel gezonder. Verse gember en verse of gedroogde knoflook zijn bij vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar.
Je kan deze puree heel makkelijk maken met een goede knoflookpers. Afhankelijk van de soort knoflookpers hoef je de knoflook niet eens te pellen. Ik zou de gember wel altijd even schillen met een dunschiller.
Gember wordt draderig als het wat ouder wordt. Koop dus kleine beetjes gember, zodat je verse gember voor je gember-knoflook puree gebruikt. Als je gember puree wel draderig is, haal dan de grootste en harde draden (lijkt op touw) uit de puree.
Labneh
Een ander belangrijk ingrediënt in de marinade en de saus van de Indiase boterkip is labneh. Labneh is niet hetzelfde als Griekse yoghurt! Het is echt de moeite om labneh zelf te maken en het is echt ontzettend eenvoudig. Hier kan je lezen hoe je labneh maakt. Je kan labneh bovendien in heel veel verschillende gerechten gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor deze labneh balletjes als partyfood of snijbiet met gepocheerde eieren met romige labneh.
Indiase boterkip
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
1e Marinade
- 1000 gram kippendijen (zonder bot en zonder vel)
- ½ citroen
- 1 theelepel chili poeder
- ½ theelepel zout
2e Marinade
- 200 gram labneh
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- ¼ theelepel kurkuma
- ½ eetlepel Garam Masala
- 1 eetlepel extra vierge Taggiasca olijfolie (of gesmolten grasboter of roomboter)
Saus
- 60 gram grasboter (of roomboter)
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 3 groene cardamom peultjes
- 3 kruidnagels
- 1 kaneel stokje
- 1 groene chili peper
- 25 gram amandelen
- 100 ml slagroom
- 400 gram tomatenblokjes uit blik (of verse tomaten)
Instructies
Labneh
- Voor dit recept heb je labneh nodig. Voor 4 personen laat je 1 liter yoghurt minimaal 2 uur uitlekken. Hier kan je lezen hoe je labneh maak.
1e Marinade
- Pers de citroen uit.
- Snij de kippendijtjes in stukken snijden van zo'n 2-3 cm. Doe in een kom en voeg de chilipoeder, zout en het citroensap toe.
- Meng goed door elkaar heen en zet minimaal een half uur in de koelkast.
2e Marinade
- Doe de labneh in een kom.
- Maak de knoflook en gember schoon en rasp fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg toe aan de kom met labneh.
- Doe de kurkuma en Garam Masala en de olie bij de labneh en meng goed door elkaar heen.
- Doe de stukken kip in de kom met labneh marinade en roer door zodat alle kip bedekt is. Zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Kip garen
- Smelt de helft van de boter in een wok.
- Voeg de kip met de marinade toe en laat op matig vuur in een minuut of 20 garen.
Saus
- Maal de amandelen niet te fijn in een kruidenmolen of hak ze fijn met een mes.
- Maak de knoflook en gember schoon en rasp fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg toe aan de kom met labneh.
- Verhit de rest van de boter in een braadpan op matig hoog vuur. Voeg de gember-knoflook en de specerijen toe. Gebruik een vijzel om de kaneel stokjes fijn te maken (dus doe niet zoals op de foto, want dan krijg je houterige stukjes).
- Zodra de specerijenmix een minuut of 3-4 op matig vuur gebakken heeft, voeg je de tomaten toe. Als je verse tomaten gebruikt, snij ze dan eerst in kleine stukjes.
- Schep nu het vocht uit de wok met kip bij de tomatensaus.
- Laat de kip nog 5 minuten in de wok garen op matig-hoog vuur. Schep af en toe om zodat de kip niet aanbrandt.
- Schep de kip in pan met de saus.
- Serveer met een scheutje slagroom.