keto dieet voor je hersenen

Het keto dieet en het Atkins dieet

Zowel het keto dieet als het Atkins dieet hebben duizenden mensen geholpen om een optimaal gewicht te bereiken en bovendien hun gezondheid te verbeteren.

Allebei behoren ze tot de koolhydraat-arme diëten. Toch zijn deze twee diëten heel anders: de doelen zijn anders en hoe je ze uitvoert is ook anders. Ondanks de verschillen is het mogelijk van de ene op de andere over te stappen.

Het keto dieet: vasten nabootsen

epilepsie

Het keto dieet was ontwikkeld in 1920 door Dr Russell Wilder om kinderen met ernstige epilepsie waarbij medicatie niet hielp te behandelen. Door te vasten konden de epileptische aanvallen onder controle gebracht worden, maar niemand kan langdurig vasten.

Het doel van het keto dieet was om het lichaam te laten geloven dat je aan het vasten bent, terwijl je dus wel eet. Als je vast kom je in een staat van nutritionele ketose.

Keto dieet: voedingsketose

Meten of je in ketose bent met ketostix

Met voedingsketose wordt bedoeld dat je in ketose komt door wat je eet, het is dus nutritionele ketose.

Het unieke van het keto dieet is dat je lichaam langdurig in een staat van nutritionele ketose kan blijven.

Nutritionele ketose is een metabolische situatie waarbij je lichaam continu en consequent ketonen als brandstof gebruikt. Dit brengt een heel aantal gezondheidsvoordelen met zich mee en het gaat dus veel verder dan alleen afvallen.

ketonen als brandstof

Je lever verbrandt vetten, waaronder lichaamsvet door een proces dat ketogenese heet en hier komen dan ketonen bij vrij. Vandaar de naam ‘ketogeen’ oftwel ‘keto’ dieet.

De gezondste en meest efficiënte manier om voedingsketose te bereiken is door de hoeveelheid koolhydraten die je eet te beperken tot 20-30 g netto koolhydraten per dag en het overgrote deel van je dagelijkse energiebehoefte uit gezonde vetten of van nature vetrijk voedsel te halen. Zolang je dit doet, zal je in een voedingsketose kunnen blijven.

Het Atkins dieet

Het Atkins dieet is ontwikkeld door de cardioloog en voedingsdeskundige Dr Robert Atkins in de late jaren zestig in de vorige eeuw. In 1972 publiceerde hij zijn boek de ‘New Diet Revolution’.

De focus van het Atkins-dieet is om gewicht te verliezen door het aantal koolhydraten dat je eet te beperken. Dit wordt bereikt door vier verschillende fasen te doorlopen, namelijk:

Eerste fase: Inductiefase

beginnen met afvallen

Gedurende de inductiefase is het doel om gewichtsverlies te bevorderen door minder dan 20 gram netto koolhydraten per dag te eten. Dit is bedoeld om het vetverbrandingsmetabolisme op gang te brengen. Je blijft in de inductie fase totdat je 15 pond van je streefgewicht bent.

Tweede fase: Maximaal aantal koolhydraten om af te vallen

meloen

In deze fase probeer je te blijven afvallen, terwijl je de hoeveelheid koolhydraten die je gaat eten uit noten, zaden, aardbeien, bosbessen, meloen, kwark, yoghurt, etc. gaat verhogen.

Je probeert dus uit te vinden wat het maximale aantal koolhydraten is die je kan eten terwijl je toch blijft afvallen. Je doet dit door je koolhydraatinname in stappen van 5 gram per dag te verhogen. Voor de meeste mensen ligt de netto koolhydratenlimiet tussen de 30 en 80 gram per dag.

Het doel is om in deze fase te blijven totdat je 10 pond van je streefgewicht verwijderd bent.

Derde fase: stabiel gewicht met meer koolhydraten

Het doel in deze fase is om je gewicht constant te houden, je probeert nu dus niet langer af te vallen.

Je doet dit door gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals fruit, zetmeelrijke groenten en volle granen te herintroduceren. Dit gebeurt stapsgewijs, waarbij je de hoeveelheid koolhydraten met niet meer dan 10 gram per week verhoogt.

Zodra je merkt dat je weer begint aan te komen, verminder je het aantal koolhydraten. Als je merkt dat je nog steeds afvalt, dan verhoog je het aantal koolhydraten totdat je gewicht stabiel blijft. Aan het einde van deze fase eten de meeste mensen tussen de 80 en 100 gram netto koolhydraten per dag.

Vierde fase: Leefstijl

lifestyle

De vierde fase is niet echt een fase maar meer een overgang naar een gezonde, duurzame leefstijl.

Je kunt nu kijken of je bepaalde favoriete koolhydraatrijke voedingsmiddelen kan toevoegen terwijl je toch in de buurt van je streefgewicht blijft.

Het doel van deze fase is om de optimale hoeveelheid koolhydraten te vinden die je lichaam aankan zonder in gewicht aan te komen. Voor de meeste mensen is tot 100 gram netto koolhydraten per dag realistisch.

Vaak wordt dit verward met het Atkins dieet. Ik denk dat er veel mensen zijn die denken dat ze het keto dieet volgen, maar in werkelijkheid het Atkins dieet volgen. Als je veel kant-en-klare Atkins producten eet, volg je namelijk vrijwel zeker niet het keto dieet.

Verschillen tussen het keto dieet en het Atkins dieet

Het belangrijkste verschil tussen het Atkins dieet en het keto dieet is dat de macro’s op het Atkins dieet veel meer variëren.

Op het Atkins dieet is het doel dan ook niet om in voedingsketose te blijven.

Verschillen

Op het keto dieet is dit wel je doel en daarom liggen de macro’s min of meer vast. Dit is dan ook de reden dat je op het keto dieet niet onbeperkt eiwitten kan eten en de hele tijd je koolhydraatinname beperkt blijft houden.

De verschillen op een rij:

  • op het Atkins dieet kan je onbeperkt eiwitten eten, terwijl je op het keto dieet de eiwitinname beperkt tot 15-25 % van je dagelijkse caloriebehoefte. Dit is waarom veel kant-en-klare Atkins producten hoog in eiwitten zijn en niet goed binnen het keto dieet passen
  • op het Atkins dieet eet je alleen gedurende de eerste fase 20 gram netto koolhydraten of minder, op het keto dieet eet je vrijwel altijd minder dan 20-25 gram netto koolhydraten
  • op het Atkins dieet is het doel je streefgewicht te halen en te behouden, op het keto dieet is het doel om in voedingsketose te komen en te blijven. Bij het keto dieet gaat het om een heel aantal gezondheidsvoordelen die je krijgt door in voedingsketose te blijven
  • er is steeds meer onderzoek dat voedingsketose een heel belangrijke rol kan spelen in de behandeling van meerdere soorten kanker, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, epilepsie, dementie, hersenbeschadigingen, autisme, jicht en mogelijk zelfs ALS. Dit is waar het keto dieet dus een heel aantal gezondheidsvoordelen heeft vergeleken met alle andere diëten
  • koolhydraatarme diëten (dus keto dieet en Atkins dieet) kunnen beiden helpen met afvallen, hart-en vaatziekten, behandeling van diabetes (type 1 en 2), hoge bloeddruk, hoog bloedsuikergehalte, PCOS, vervette lever en acne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.