Keto ham-kaas muffins zijn in 15 minuten gemaakt en een makkelijke lunch om mee naar werk, school of op een picknick mee te nemen. Ze zijn ook ideaal als je op reis gaat, ze nemen weinig ruimte in en zorgen dat je je sneller verzadigd voelt.
Welke kaas?
Ik maak deze ham-kaas muffins met geraspte Mozzarella van Galbani. Deze mozzarella bevat 25 gram vet, 2 gram koolhydraten en 22 gram eiwitten per 100 gram. Ideaal dus voor op het keto dieet, want de macro’s zijn 70% vet, 27% eiwit en 2% koolhydraten. Hier kan je meer over macro’s lezen.
Je kan natuurlijk ook een ander merk geraspte Mozzarella kiezen, maar check wel even de hoeveelheid koolhydraten. Je kan natuurlijk ook zelf even wat jonge Goudse kaas raspen, dat is ook een heel goede optie en ook een stuk goedkoper.
Je voegt ook mascarpone toe. Mascarpone lijkt op een dikke room, een beetje zoals clotted cream, maar het behoort tot de verse kazen. Mascarpone is hoog in vet en laag in koolhydraten en daarom een goede manier om het vetpercentage in een gerecht te verhogen.
Ham
Ik gebruik voor de buitenkant van de ham-kaas muffins plakjes Prosciutto di Parma en ik doe hamblokjes (blokjes beenham van de slager) door het muffin beslag heen. Ik voeg geen zout aan het beslag toe, want ham bevat vaak al vrij veel zout.
Salie
Als extra smaakmaker doe ik wat verse salie door het muffin beslag. Je kan eventueel de salie door verse basilicum vervangen. Als je van champignons of andere paddenstoelen houdt, dan is het de moeite waard om een salie plantje te kopen. Salie is namelijk een heel goede combinatie met allerlei soorten paddenstoelen.
Ham-kaas muffins
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 50 gram geraspte mozzarella
- 50 gram mascarpone
- 100 gram blokjes ham
- 4 plakjes Prosciutto di Parma
- paar salie blaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
- Klop de eieren los.
- Voeg de mascarpone aan de losgeklopte eieren toe en mix goed door elkaar heen, dit gaat het makkelijkst met een elektrische mixer).
- Snij de ham in blokjes.
- Knip de salie blaadjes in stukjes.
- Voeg de geraspte mozzarella, ham en salie toe aan het eierbeslag
- Leg een plakje Prosciutto di Parma in elk muffin vakje van de muffin tray.
- Vul de muffin tray met het beslag.
- Giet de rest van het beslag bovenop de tomaatjes. .
- Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Een portie is 2 muffins per persoon.