Deze gevulde portobello met Roquefort en spinazie zijn lekker als een speciaal voorgerecht of een lichte lunch.
Lang niet alle kaas is vegetarisch
Ik gebruik Roquefort als blauwe kaas, maar een andere (blauwe) kaas om de Portobello mee te vullen kan natuurlijk ook. Dit geldt natuurlijk ook als je dit gerecht vegetarisch wilt maken, Roquefort wordt namelijk met dierlijk stremsel gemaakt, kies dan dus voor een kaas die met microbieel of vegetarisch stremsel wordt gemaakt. Microbieel stremsel is dus ook vegetarisch.
Van het merk Bastiaansen kan je vegetarische blauwschimmelkaas kopen bij bijvoorbeeld de Ekoplaza of online bij het Hollands Kaashuis.
Ik gebruik ook Parmigiano Reggiano om over de portobello te strooien. Parmigiano Reggiano is totaal niet hetzelfde als Grana Padano. Parmigiano Reggiano is rijk aan voedingsstoffen, hier kan je daar meer over lezen. Echter ook Parmigiano Reggiano wordt met dierlijk stremsel gemaakt, dus als je dit gerecht voor vegetariërs maakt, kies dan een vegetarisch alternatief, zoals bijvoorbeeld Parrano.
Hier kan je meer lezen over de verschillende soorten stremsel.
Gevulde Portobello: voorgerecht of lunch
Deze gevulde Portobello is lekker als voorgerecht of als een lichte lunch, eventueel uitgebreid met een salade.
Gevulde Portobello met blauwe kaas en spinazie
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 Portobello
- 1 teentje knoflook
- 0.5 rode ui
- 10 gram verse tijm
- 50 gram Roquefort (of een andere blauwe kaas)
- 50 gram spinazie
- 25 gram hazelnoten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- ⅛ theelepel geraspte nootmuskaat
- ⅛ theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels Parmigiano Reggiano
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius (hete lucht oven, anders op 200° Celsius)
- Pel de ui en snij de ui in heel kleine stukjes.
- Maak de knoflook schoon en snij de knoflook in heel kleine stukjes.
- Haal de tijmblaadjes van de takjes af.
- Maak met een champignon borsteltje of wat keukenpapier de portobellos schoon en snij dan de steel er voorzichtig uit en hol de paddenstoel een beetje uit door het vlinderachtige zwarte deel met een theelepeltje eruit te schrapen (dit gebruik je voor de vulling).
- Snij de steel van de portobellos in kleine stukjes en voeg die aan het zwarte schraapsel uit de paddenstoelen toe.
- Smeer de portobellos zowel aan de binnen- als de buitenkant met extra vierge olijfolie in en strooi wat zout en peper op de binnenkant. Leg ze dan op een ovenrek in de voorverwarmde oven. Laat in 15 minuten garen.
- Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is het vuur op matig zetten en de ui, knoflook en de helft van de tijmblaadjes 5-10 minuten op matig vuur zachtjes laten bakken. Roer af en toe even door.
- Doe de helft van de tijmblaadjes, de helft van de extra vierge olijfolie, roquefort en in stukjes gehakte hazelnoten in een keukenmachine en maal fijn.
- Was de spinazieblaadjes en dep zo goed mogelijk droog of gebruik een slacentrifuge. Voeg de spinazieblaadjes, peper, nootmuskaat en citroensap aan de koekenpan toe en roer voorzichtig door. Laat 5-10 minuten zachtjes garen op laag-matig vuur.
- Zodra de portobellos gegaard zijn, ze uit de oven halen. Vet een ovenschaaltje met wat boter of extra vierge olijfolie in en leg de portobellos hierin.
- Vul de portobellos met het hazelnoot-kaas mengsel.
- Doe een laag van het spinazie mengsel bovenop de portobello en rasp hier wat Parmezaanse kaas over. Zet de gevulde portobellos 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Ga het vandaag maken.
Lijkt me heerlijk.