Deze gesmoorde andijvie keto stijl is eigenlijk de keto versie van andijvie á la crème. Groenten bevatten van nature weinig vet, de enige uitzondering zijn waarschijnlijk olijven en avocado, maar beiden zijn fruit.
Vet helpt met de opname van belangrijke voedingsstoffen
Wat vet aan je eten toevoegen door te smoren kan helpen met de opname van in vet-oplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en deze vitamines spelen een belangrijke rol in de opnam van mineralen, zoals calcium. Hier kan je meer lezen over vitamines op het keto dieet.
Vet helpt ook met de opname van carotenoïden, zoals onder meer lycopeen, astaxanthine, lutheine en zeaxanthine. Zowel lutheine en zeaxanthine zitten in andijvie, door je andijvie te smoren kan je deze belangrijke stofjes beter opnemen. Hier kan je lezen hoe deze stofjes kunnen helpen om macula degeneratie tegen te gaan.
Vet geeft een gevoel van verzadiging
Gesmoorde andijvie zorgt bovendien dat je je sneller verzadigd voelt. Misschien was dat wel de reden waarom vroeger veel groenten met roomsausjes geserveerd werden. Zo maakte mijn oma altijd bloemkool met een sausje.
Hier kan je meer lezen waarom het juist vetten en eiwitten zijn die voor verzadiging zorgen en juist niet koolhydraten.
Andijvie: een echte keto groente
Groene bladgroenten zijn de belangrijkste groente-groep op een keto dieet. Ze zijn laag in koolhydraten en bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Hier kan je meer lezen over welke groenten wel of niet binnen het keto dieet passen.
Andijvie bevat onder andere calcium, ijzer en kalium. Bovendien is het een goede bron van vitamine A, C en K. Vitamine K is belangrijk voor het behoud van sterke botten, want het helpt bij de opname van calcium in de botten. Vitamine C helpt met de opname van non-heemijzer uit planten. Dit is vooral belangrijk als je vegetariër bent, want het is voor je lichaam lastiger om non-heemijzer (uit plantaardige bronnen) dan heemijzer (uit dierlijke bronnen) op te nemen. Daarom is Italiaanse spinazie met een citroensausje een goed idee.
Groene bladgroenten: niet voor iedereen geschikt
De keerzijde hiervan is dat mensen met ijzerstapelingsziekte of die bepaalde medicijnen gebruiken mogelijk geen of minder groene bladgroenten kunnen eten. Lees daarom ook deze disclaimer en overleg met je arts als dit op jou van toepassing is.
Portiegrootte
Gesmoorde andijvie is laag in koolhydraten. Mocht je dus een grotere portie willen dan kan je je portiegrootte verdubbelen.
Gesmoorde andijvie keto stijl
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 600 gram andijvie
- 100 ml creme fraiche
- 100 ml mascarpone
- 30 gram roomboter
- 0.5 theelepel nootmuskaat
Instructies
- Haal de stronk en eventueel lelijke bladeren van de andijvie af. Snij de andijvie dan in stukken en doe in een grote kom met ruim water om te wassen. Ververs het water 1 of 2 keer, zodat er geen zand meer in de andijvie zit.
- Laat de andijvie nu goed uitlekken en smelt de boter in een grote kookpan waar al de andijvie in past op matig vuur. De boter niet bruin laten worden.
- Zodra de boter gesmolten is, de uitgelekte andijvie in de pan doen en even roeren. Houd het vuur laag en laat de andijvie slinken. Af en toe even roeren. De andijvie moet net zacht beginnen te worden en dan is het klaar.
- Schep de andijvie uit de pan of doe het door een vergiet (er is namelijk best veel water uit de andijvie vrijgekomen). Doe de andijvie in een kom en meng met de mascarpone en creme fraiche.
- Maak op smaak met nootmuskaat.