Gegrilde halloumi met groene saus is heel geschikt als vegetarische avondmaaltijd, met bijvoorbeeld Mediterraanse cous-cous, maar ook heel lekker als een lichte lunch. Halloumi is nogal zout van zichzelf, dus je zal zelden extra zout aan je gerecht willen toevoegen. Door halloumi eerst te marineren wordt het wel iets minder zout. Toch is het niet nodig om aan de groene saus zout toe te voegen. Als je de groene saus voor een ander gerecht wilt gebruiken dan zou ik er wel wat zout aan toevoegen.
Halloumi
Halloumi is een goede bron van eiwitten. Dit geldt overigens voor heel veel soorten kaas. Echte halloumi is een ongerijpte (dus verse) Cypriotische geitenkaas. De meeste halloumi in Nederland verkrijgbaar wordt gemaakt met ongeveer 75% koemelk en 25% geiten en/of schapemelk. De naam Halloumi is niet beschermd en sommige halloumi wordt dan ook alleen met koemelk gemaakt. Met halloumi wordt meestal gewoon een grillkaas bedoeld.
Door de specifieke eiwitstructuur van halloumi kan je deze kaas heel goed grillen, bakken of zelfs frituren, want hij smelt niet heel snel en krijgt dan aan de buitenkant een krokant korstje terwijl hij van binnen zacht blijft. Het helpt wel om je grillpan van te voren in te vetten met wat extra vierge olijfolie, want anders plakt de halloumi aan de pan.
Geitenkaas
Vooral als je het vegetarische keto dieet volgt, is het een goed idee als je de keuze hebt om echte halloumi te kopen, dus halloumi gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk bevat meer middellange vetzuren (MCFA’s), waaronder capronzuur, caprylzuur en caprinezuur. Hier kan je meer over het belang van deze zuren lezen. Deze stoffen zijn niet alleen heel erg belangrijk voor een goedwerkende stofwisseling, inclusief vetverbranding, maar bijvoorbeeld caprylzuur heeft ook antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Je kan bij de Ekoplaza echte halloumi gemaakt met geitenmelk uit Cyprus kopen van het merk Ducas.
Schapenmelk
Schapenmelk is overigens ook een heel goed alternatief voor geitenmelk. Bovendien bevat schapenmelk wat meer eiwitten en vetten. Je kan halloumi gemaakt met schapenmelk bij de Ekoplaza kopen van het merk De Vreugdehoeve. Deze is alleen heel erg duur, want de pakjes zijn heel klein.
Gegrilde halloumi met groene saus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Marinade voor de halloumi
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel oregano
- 250 gram halloumi
Groene saus
- 15 gram munt
- 15 gram basilicum
- 0.25 theelepel grof gemalen peper
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
Grillen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie (om grillpan mee in te vetten)
Instructies
- Pers de citroen uit. Een halve uitgeperste citroen geeft meestal 2 eetlepels citroensap.
- Meng de juiste hoeveelheid citroensap met de olijfolie en de oregano.
- Dep de halloumi droog en snij in plakken van ongeveer 1-1.5 cm.
- Leg de plakken halloumi in een bakje en drizzle de marinade erover. Gebruik een kwastje om de marinade aan beide kanten van de plakken in te smeren. Laat 30 minuten staan.
Groene saus
- Haal de munt blaadjes van de takjes af en doe in een kom.
- Doe de basilicum in een kom.
- Doe alle ingrediënten voor de groene saus nu in een hoge beker voor eens staafblender en meng totdat je een dikke groene saus krijgt.
Halloumi grillen
- Vet de grillpan in met de olijfolie en verhit op matig hoog vuur.
- Zodra de grillpan heet is (je kan dit checken door een paar druppels water in de grillpan te doen), leg je de plakken halloumi in de pan.
- Grill de halloumi 3 minuten per kant. De buitenkant moet bruine streepjes krijgen (dus ga niet te snel keren!) terwijl de binnenkant nog mooi zacht blijft. Als de halloumi aan de pan vastplakt, voeg dan eventueel nog wat olijfolie toe.
- Serveer de halloumi warm met de groene saus.