Geflamberde dorade is een typisch gerecht voor speciale gelegenheden. Het ziet er spectaculair uit en is niet moeilijk.
In dit gerecht vul ik de dorade met de uitlopers van venkel, een paar takjes verse koriander en citroenschil. Dit is echt een Mediterraanse kruidencombinatie.
Lekker met gestoofde venkel en tomaten
Als je geflambeerde dorade voor 4 personen wilt maken dan heb je waarschijnlijk aan 2 vissen genoeg. Ondanks dat het een flinke vis is, is hij vrij snel klaar (klein half uur).
Het is heel lekker met gestoofde venkel en tomaten. Handig, want dan kan je de vis vullen met de uitlopers van de venkel. Als je geen venkel hebt kan je dille gebruiken om de vis te vullen, al smaakt dat wel een beetje anders natuurlijk.
Keto maken
Geflambeerde dorade bevat relatief weinig vet. Op het keto dieet is het belangrijk dat vet je belangrijkste energie bron is. Je lichaam kan namelijk overtollige eiwitten omzetten in glucose en dan raak je dus uit ketose. Dit wil je natuurlijk niet als je het keto dieet volgt. Combineer geflambeerde dorade daarom met een bijgerecht hoog in vet of een dessert dat veel vet bevat. Hier kan je meer over het samenstellen van een maaltijd lezen.
Geflambeerde dorade met dille, koriander en citroenschil
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1.5 kg dorade
- 30 gram venkelknollen je hebt alleen de uitlopers nodig
- 10 takjes verse koriander
- 1 citroen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 85 ml brandy
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° celsius.
- Snij de uitlopers van de venkel af en was ze en dep droog met keukenpapier.
- Was de takjes koriander en dep droog. Haal met een dunschiller lange schillen citroenschil van de citroen af. Snij de citroen vervolgens doormidden en pers uit.
- Vul de dorades met de helft van de uitlopers van de venkel, de helft van de koriander en de helft van de citroenschil. Houdt de rest apart om later mee te garneren.
- Wrijf de buitenkant van de dorades in met citroensap. Wikkel de vissen vervolgens in aluminium folie en leg in een ovenschaal.
- Bak in 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar.
- Zodra de vis gaar is uit de aluminium folie halen en op een serveerschaal leggen. Bedek de vis met de rest van de koriander, uitlopers van de venkel en citroenschil
- Vlak voor het serveren, als alles klaar is, de brandy in een steelpannetje op matig vuur verwarmen. De brandy moet warm worden maar niet te heet.
- De brandy in een kannetje doen en aan tafel aansteken. De vlammende brandy vervolgens over de vis gieten. Zodra de vlammen uit zijn, direct serveren. Bekijk mijn youtube video (link in de inleiding) om te zien hoe dit moet.