De trilogie van de gezonde kat – Deel 2: Woestijndieren

Hallo allemaal! Welkom op mijn nieuwe blog: De trilogie van de gezonde kat – Deel 2, met als onderwerp het beste voer voor katten.

In deel 1 heb ik droog en nat kattenvoer vergeleken. Daar kwam uit dat natvoer gezonder is dan droogvoer. Als je dat nog niet gelezen hebt, kan dat hier.

Waarom is natvoer beter dan droog voer? Ik ben dat nog verder gaan uitzoeken. Ik heb uitgevonden dat er drie redenen zijn waarom natvoer eigenlijk gezonder is dan droogvoer.

Reden 1: Woestijndieren

De eerste reden is dat wij, katten, woestijndieren zijn. Wij zijn familie van leeuwen, cheeta’s en tijgers.

Woestijndieren hebben niet zo veel vocht nodig. Al het vocht dat we nodig hebben krijgen we binnen door levende prooi te vangen en die dan helemaal op te eten – met huid en haar. In zo’n levend beest zit natuurlijk al veel vocht, denk dan aan bloed, hersenen, maaginhoud, etc.

Dus het is heel natuurlijk dat wij katten niet veel water uit onze drinkbakjes drinken.

Maar het probleem met droogvoer is dat het droog is! Er zit dus weinig of geen vocht in. Als wij katten niet genoeg vocht uit ons eten binnenkrijgen – zoals dus bij droge brokjes – is dat heel slecht voor onze nieren.

Zou dat zijn waarom zoveel katten tegenwoordig nierproblemen hebben?

Reden 2: Andere stofwisseling

De tweede reden is dat wij katten een andere stofwisseling hebben dan mensen. Mensen kunnen energie halen uit suikers en door de verbranding van vetten. Wij, katten, krijgen onze energie door eiwitten om te zetten naar glucose.

Dit is waarom katten carnivoren (vleeseters) zijn. We moeten vlees eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen. In droge brokjes zit meestal maar weinig vlees. En zonder vlees hebben wij geen energie!

Dan worden wij sloom (en dik).

Reden 3: Koolhydraten

Wij, katten, kunnen geen koolhydraten gebruiken om energie te maken. Ja, wel een heel klein beetje, maar veel te weinig om van te kunnen leven. Als er meer dan 10% koolhydraten in kattenvoer zit, blijft het in onze bloedbaan rondgaan. Uiteindelijk wordt het opgeslagen als vet in onze lever, waardoor meer en meer katten tegenwoordig een vervette lever  hebben. Dit is heel ernstig want je gaat er uiteindelijk dood aan.

Het meeste kattenvoer bestaat uit 30%-50% koolhydraten. Dit is veel te veel! Geen wonder dat ik vroeger te dik was.

Hier hou ik het voor vandaag bij, ik hoor namelijk heel veel geluiden uit de keuken komen. En dat kan ik natuurlijk echt niet missen! Ik ga eventjes checken of er wat te halen valt.

Je kunt hieronder naar mijn video kijken.

Tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.