keto kat

De trilogie van de gezonde kat – Deel 1: Het beste keto kattenvoer

Hallo! De komende drie blogs maken deel uit van mijn nieuwe trilogie: De gezonde kat. Deze trilogie hoort bij mijn YouTube serie ‘Hoe ik mijn kat gezond houd’ (kijk hieronder voor de video). Ik ga het hebben over hoe je je kat gezond houd. Ik ga onderzoek doen naar het beste dieet voor een kat, en natuurlijk waarom het het beste is. In deze eerste blog ga ik het hebben over wat het beste voer is: nat of droogvoer?

Nat of droogvoer

Volgens mij denken verreweg de meeste katteneigenaren dat droge brokjes gezonder zijn dan natte brokjes. De reden dat mensen dit denken is dat dierenartsen al lang vertellen dat nat voer slecht is voor de tanden van een kat. Het plakt namelijk aan de tanden. Omdat katten geen tanden poetsen, kunnen ze dan gebitsproblemen krijgen. Droge brokjes moet je goed kauwen en het idee is dat je daardoor schonere tanden krijgt. Ik kreeg daarom vroeger ook altijd droge brokjes.

Maar is droogvoer wel gezonder dan natvoer?

Ingrediënten in droogvoer

Ik neem hier als voorbeeld Royal Canin Indoor, omdat volgens mij veel katten Royal Canin te eten krijgen. Ik heb opgezocht wat er nou in zit. Er zitten vitamines, ijzer, jodium, koper, mangaan, zink, selenium, conserveermiddelen en anti-oxidanten in.

Verder zitten er veertien ingrediënten in. Hieronder vind je een lijst met de vijf ingrediënten waarvan er het meest inzit:

1. Maïs: ✘✘

Ik denk dat er veel maïs inzit als vulmiddel, zodat het grotere brokjes worden. Mais bestaat uit zetmeel, dus het zorgt er ook voor dat de ingrediënten in dit voer goed aan elkaar plakken, zodat je mooie brokjes krijgt.

2. Gevogelteproteïne: ✓✓

Dit is een goed ingrediënt. Katten hebben proteïne (eiwit) nodig.

3. Rijst: ✘✘

Waarschijnlijk zit het erin voor dezelfde reden als maïs. Rijst bestaat ook vooral uit zetmeel.

4. Plantenproteïne-isolaat: ✓

Plantaardig eiwit voegt niet veel toe, het is dus niet slecht maar ook niet goed. Katten hebben namelijk dierlijk eiwit nodig, want we zijn vleeseters. Als kat jaag je toch niet op planten?

5. Tarwe: ✘✘

Net als maïs een vulmiddel en het helpt met ingrediënten aan elkaar vast plakken. Tarwe bestaat ook weer hoofdzakelijk uit zetmeel. Vleeseters horen geen zetmeel te eten.

✘: 6 keer

✓: 3 keer

Ingrediënten in natvoer

Felix

Eerst kijk ik naar Felix. In Felix ‘elke dag feest’ natvoer in gelei zitten toegevoegde vitamines, ijzer, jodium, mangaan, zink en koper. Er zit ook E499 in. Dit is cassia gum, een bindmiddel. Voor katten is dit gevaarlijk als ze er te veel van binnen krijgen. Maar, volgens de EFSA (European Food Safety Agency) is het veilig als het onder de 13,2mg/kg kattenvoer is.

Verder zitten er maar vijf ingrediënten in:

1. Vlees en dierlijke bijproducten: ✓✓

Dit is natuurlijk goed voor katten. Omdat het het eerste ingrediënt op het label is, betekent dit dat hier het meeste van in het voer zit.

2. Plantaardige eiwitextracten : ✘✘

Plantaardige eiwitextracten zijn niet zo makkelijk te verwerken voor een kat. Bovendien denk ik dat het met een chemisch proces is gemaakt, omdat het ‘extracten’ zegt. Katten zijn vleeseters. Wij moeten gewoon dierlijke eiwitten hebben!

3. Vis en visbijproducten: ✓✓

Dit is ook gewoon goed voor katten. Super dus!

4. Mineralen: ✓✓

Ook belangrijk voor een kat, zolang het niet te veel zijn, maar ik ga er even vanuit dat dit wel goed zit.

5. Suiker: ✘✘✘

Dit hebben katten helemaal niet nodig. Het is slecht voor onze tanden, en we kunnen hier veel te dik door worden. Suiker hoort niet in kattenvoer. Misschien heeft het er dus niet mee te maken dat natvoer slecht is voor de tanden van je kat omdat het nat is, maar omdat er suiker in zit. Dat zou natuurlijk ook kunnen.

✘: 5 keer

✓: 6 keer

Bozita

Nu ga ik kijken naar Bozita. In Bozita zitten veel vitamines en mineralen, volgens Zooplus alles wat een kat nodig heeft. Verder zit er cassia gum in, dat vind ik dus wel een minpuntje.

In Bozita zitten ook maar vijf ingrediënten. Ik bekijk hieronder de samenstelling van Bozita ‘met veel kip’.

1. Kip (92%): ✓✓✓

Goed dat er zo veel kip in zit! Kip is namelijk heel lekker en gezond voor katten! Ik ben een grote kip en kippenliefhebber. Het zijn gewoon leuke en lekkere beesten, vooral als ze al kant-en-klaar in je voer zitten.

2. Varkensvlees: ✓✓

Ik had niet verwacht dat er varkensvlees in kip Bozita zou zitten, maar het is ook in principe gezond, want het is tenminste vlees.

3. Rundvlees: ✓✓

Dit had ik ook niet verwacht in Bozita kip… Gelukkig houd ik van rundvlees!

4. Calciumcarbonaat: ✓✓

Het is belangrijk dat je als kat genoeg calcium binnenkrijgt, het is namelijk goed voor je tanden en je botten.

5. Gist: ✘

Gist is een goede bron van vitamines en eiwitten, maar het is natuurlijk wel plantaardig. Dat vind ik dus wat minder. Volgens mij kan je die vitamines en eiwitten ook uit dierlijke producten halen. Dat doen katten in het wild toch ook?

✘: 1 keer

✓: 9 keer

Vergelijking

Als ik Royal Canin droogvoer met Felix natvoer vergelijk, dan denk ik dat Felix natvoer gezonder is. Ik had dit dus zelf helemaal niet verwacht. In Royal Canin zit misschien geen suiker, maar er zitten wel veel meer onnodige ingrediënten in (maïs, tarwe, bietenpulp en fructo-oligosaccharide).

Als ik droogvoer met Bozita vergelijk, dan vind ik Bozita veel gezonder. Dit had ik natuurlijk ook wel verwacht. Daarom eet ik tegenwoordig ook Bozita!

In mijn volgende blogs ga ik uitleggen waarom sommige ingrediënten slecht voor ons, katten, zijn. Tot dan!

Bronnen

Informatie over felix natvoer

Informatie over Royal Canin droogvoer

Informatie over cassia gum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.