the truth about sugar

‘The Truth About Sugar’

Suiker is overal.

Suiker zit in heel veel soorten eten. Natuurlijk verwacht je dat suiker in koekjes en snoep zit, maar het zit in vrijwel al het kant-en-klare eten, zowel zoet als hartig.

Suiker zit in heel veel hartig eten. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep, witte bonen in tomatensaus, ketjap, ketchup, mayonaise, en ga zo maar door.

Suiker zit ook in eten waarvan we verwachten dat het gezond is, bijvoorbeeld ontbijtgranen, muesli, magere yoghurt met fruit of granen, vruchtenthee.

Het zit natuurlijk in frisdrank, fruitdrankjes, energiedrankjes en alcohol. Maar ook (verse) vruchtensap zit boordevol met suiker. Dit leidt tot een sugar-rush, want ons bloed neemt deze suiker heel snel op!

Waarom is suiker nu opeens een probleem?

Mensen eten al eeuwenlang suiker. Maar wat is er dan zo veranderd? Waarom is het nu opeens zo’n probleem?

In dit fimpje laat Fiona Phillips zien dat er ontzettend veel suiker in heel veel soorten eten zit. Ja ook in producten waar je het helemaal niet zou verwachten.

Waarom zit er eigenlijk suiker in vleesgerechten of groenten? Of in kant-en-klare kruidenmixen?

Houd jij ook van rode kool met appel of van bietjes? Let dan op het merk. Als je Bonduelle koopt dan is er hoogstwaarschijnlijk suiker aan toegevoegd.

Het programma laat zien, dat het grote risico met bijvoorbeeld vruchtensap is, dat je er veel van kan drinken voordat je verzadigd bent. Je kan heel wat meer sinaasappelsap drinken, dan bijvoorbeeld verse sinaasappels eten. Dit komt doordat in de verse sinaasappels ook veel vezels zitten en die geven je een voller gevoel, waardoor je dus eerder stopt. Dit is waarom zelfs vers vruchtensap dus geen gezonde optie is.

Suiker en onze hersenen

In deze documentaire zie je wat er in onze hersens gebeurd als we iets met suiker eten of drinken. Suiker triggert het beloningscentrum in onze hersenen. Dat is waarom als je wat zoets eet, het zo moeilijk kan zijn om te stoppen. Dus dat kan zijn waarom je niet één snoepje eet, maar de hele zak. Of niet één koekje maar het hele pak.

Kan je verslaafd raken aan suiker? Ja, dat kan.

Deze documentaire laat zien hoe moeilijk het kan zijn om de suiker te laten staan. Dit zit in onze genen. Door de eeuwen heen maakte dat niet zo uit, want we hadden niet vaak toegang tot suiker. Nu is dat natuurlijk helemaal anders!

The Truth About Sugar

Je kan op YouTube naar dit BBC filmpje kijken. Type dan ‘The Truth About Sugar BBC’ in de zoekbox.

Is suiker schadelijk voor ons?

Deze documentaire laat zien dat het probleem is hoe ons lichaam omgaat met de energie die we door suiker binnenkrijgen. Als we die energie niet verbruiken, maar opslaan, dan is er een groot risico dat we diabetes, hart-en vaatziekten en uiteindelijk een vervette lever krijgen.

Gezonde suiker

Rietsuiker, honing, gezonde suikers? Nee, voor ons lichaam blijven het suikers. Als we de energie uit deze suikers niet verbranden, maar als vet opslaan dan is het effect op onze gezondheid helaas hetzelfde als bij witte suiker.

Hoeveel is te veel?

Hoeveel is te veel? Je kan suiker eten, zolang je de energie die je door de suiker binnenkrijgt ook gebruikt. Als je die energie niet gebruikt, maar opslaat, dan is die hoeveelheid suiker voor jou te veel en schadelijk voor jouw gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.