Crudité’s zijn een lekkere en makkelijke manier om snel wat lekkers en gezonds op tafel te zetten. Crudité’s zijn Franse appetizers die bestaan uit fijngesneden groente (rauwkost) die je kan dippen in een lekker sausje. Zo’n sausje is een bron van extra vetten en past dus heel goed binnen het keto dieet.
Elke koolhydraatarme groente is geschikt, dus je kan bijvoorbeeld de volgende groenten gebruiken:
- little gem salade
- witlof
- sperzieboontjes
- broccoli
- champignons
- bloemkool
- paprika
- komkommer
- radijs
- tomaatjes
- bleekselderij
Rauw of blancheren
Je kan deze groenten even wassen en dan in staafjes snijden en dan direct op een schaal leggen, maar een aantal van deze groenten vind ik zelf lekkerder als je ze eerst blancheert. Dit is heel simpel en heel snel.
Je brengt een grote pan met water aan de kook. Op het moment dat het water kookt doe je er de in staafjes of stukken groenten die je wilt blancheren in en je laat ze 1 minuut koken. Giet dan af in een vergiet en laat even uitlekken.
Groenten die ik liever blancheer:
- bloemkool roosjes
- stukjes broccoli
- sperzieboontjes
- champignons
Crudité’s als hapje
Ze zijn ook heel lekker op feestjes. Je kan van te voren een schaal met fijngesneden groente maken en die in de koelkast zetten tot je gaat serveren. Hetzelfde geldt voor de dips en eventueel een schaal met vleeswaren. Zo heb je je hapjes allemaal van te voren klaar.
Misschien nog wat nootjes in kommetjes en je bent er helemaal klaar voor.
Snel, lekker, ketogeen en gezond partyfood!
Crudité’s
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 stengel bleekselderij
- 1 struik witlof snijdt in de lengte richting in vier stukken
- ¼ komkommer in lange, dunne reepjes gesneden
- 2 paprika’s bijvoorbeeld rood en geel
Instructies
- Was de paprika's en dep droog. Snij dan de zijkanten van de paprika's af en snij in dunne reepjes.
- Was de witlof, dep droog en snij eerst in vieren (in de lengte) en dan snij elke kwart nog 1 of 2 keer in de lengterichting.
- Was de komkommer, dep droog en snij in reepjes. De stukjes met veel zaadjes gebruik je niet want die zijn te slap om mee te kunnen dippen. De selderij stengel ook wassen en in reepjes snijden. Rangschik alles op een schaal.
- Serveer met 1 of meerdere dips.