Slavinken

Slavinken met keto stamppot is een ideale snelle maaltijd nu het weer kouder aan het worden is. Supersnel klaar en heel lekker! Maak wat extra en je lunch voor de volgende dag is ook al geregeld.

Zelf slavinken maken

zelf slavinken maken

Een slavink is meestal half om half gehakt met spek erom heen gewikkeld. Je kan ze dus heel makkelijk zelf maken.

Eerst maak je je gehakt op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Vervolgens rol je het in een pakje ontbijtspek. Je kan de uiteinden in wat fijngehakte peterselie met wat fijngehakte ui dopen.

Vers gehakt kan je niet lang bewaren

Houd er wel rekening mee dat je vers gehakt nooit heel lang kan bewaren.

Gehakt is gemalen vlees. De buitenkant van het vlees wordt door de rest van het vlees heen gemalen. Aan de buitenkant van vlees zitten altijd wel wat bacteriën. Normaal geeft dat niet, want door het vlees te bakken of koken dood je die bacteriën. Maar als je gehakt in de koelkast gaat bewaren, dan geef je die bacteriën de tijd om flink te gaan vermeerderen. Dit is de reden dat je gehakt op de dag dat je het koopt of anders de volgende dag moet gebruiken. Als je niet zeker weet of dat gaat lukken, vries het dan direct in.

Het betekent ook dat als je gehakt in de supermarkt koopt en je kan het langer dan een aantal dagen in de koelkast goed houden, dat er van allerlei toevoegingen in moeten zitten. Anders zou het namelijk niet zo lang goed kunnen blijven.

Het liefst van de slager

Ik koop mijn vlees het liefst bij de slager. Nou heb ik ook het geluk dat er een hele goede slager vlakbij mij zit, namelijk Aad Van Eijk. Hier is een link naar hun website, ze hebben namelijk ook een webshop.

Vooral producten waar nogal mee gerommeld kan worden, zoals gehakt, worst, slavink of producten die ik niet helemaal gaar kook, zoals tartaar, biefstuk, rosbief, hamburger, koop ik in elk geval bij Aad van Eijk.

Ik heb er namelijk geen enkele twijfel over dat het vlees van hen van veel hogere kwaliteit is dan het vlees uit de supermarkt. Het helpt natuurlijk ook dat hij zijn eigen vee heeft. Hij weet dus precies wat ze te eten krijgen.

Kwaliteit van vlees

Je kan makkelijk merken of je hoge kwaliteit vlees hebt of niet. Als je je vlees aanbraadt en er komt dan heel veel vocht vrij (terwijl je je vlees wel op temperatuur had laten komen voordat je het ging aanbraden), dan is het foute boel. Vooral met supermarkt gehakt en supermarkt kip heb ik vaak gehad dat het wel soep leek, zo nat was het. Eigenlijk hebben ze je dan gewoon water verkocht! Dus goedkoop is dat vlees zeker niet en het is nog een stuk minder lekker ook. Dus als je de mogelijkheid hebt, ga voor kwaliteit en kijk of je een goede slager bij jou in de buurt hebt.

Vergeet ook niet dat je je eiwitportie op een keto dieet wel een beetje in de gaten wilt houden. Je wilt niet teveel eiwitten gaan eten. Het is namelijk geen Atkins dieet, hier kan je meer lezen over de verschillen tussen het keto dieet en het Atkins dieet.

Als je teveel eiwitten eet, gaat je lichaam die in glucose omzetten en dan kan je dus niet in ketose komen of in ketose blijven. Dus in plaats van één groot stuk vlees, kan je veel beter een kleiner stukje vlees met extra boter of kruidenolie eten. Hier kan je meer lezen over hoeveel eiwitten je nodig hebt op het keto dieet.

slavinken

Slavinken

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees, 15 minuten maaltijd
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 3 personen
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 296kcal

Ingrediënten

  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 slavinken

Instructies

  • Smelt de boter in een koekenpan of braadpan. Zodra de boter gesmolten is de slavinken in de pan doen en op matig-hoog vuur aanbraden zodat ze rondom bruin zijn.
  • Zodra ze rondom bruin zijn, het vuur naar matig zetten en een scheutje water in de pan doen. Doe de deksel nu half op de pan en laat ze in een minuut of 5-10 goed gaar worden.

Voedingswaarden

Calorieën: 296kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 17g | Vetten: 25g | Sodium: 89mg | Kalium: 287mg | Vitamine A: 117IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 4mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Calcium: 14mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 5µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 19mg | Fosfor: 175mg | Selenium: 25µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 76% | Macro Koolhydraten: 1% | Macro Eiwitten: 23%
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.