Je denkt misschien keto spruitjes, het zijn toch gewoon spruitjes, wat is daar nou ketogeen aan? Spruitjes bevatten weliswaar 9 gram koolhydraten per 100 gram, maar ook 4 gram vezels. Ze bevatten in principe 5 gram netto koolhydraten per 100 gram, al zal het in de praktijk waarschijnlijk wat meer zijn want door het koken zal een deel van de vezels beschadigd raken.
Bron van vezels, vitamines en mineralen
Spruitjes zijn een goede bron van vezels en die zijn heel belangrijk voor je darmflora! Dit geldt overigens niet voor iedereen, als je last hebt van prikkelbare darm syndroom kan het juist zijn dat minder vezels beter voor je is.
Dat is niet de enige reden dat spruitjes heel goed binnen een keto dieet passen. Ze zitten ook vol met mineralen, zoals magnesium, kalium, ijzer, mangaan, fosfor en calcium. Bovendien bevatten ze ook veel vitamine C en vitamine B1 en B2. Spruitjes bevatten ook relatief veel anti-oxidanten en folaat.
Al met al passen spruitjes dus heel erg goed binnen een keto dieet. Maar om ze echt in keto spruitjes te maken, is het belangrijk om te zorgen dat je extra vet toevoegt. Met spruitjes is dat natuurlijk super makkelijk. Kook of stoom ze, doe er wat nootmuskaat over en een klont roomboter.
Bitter?
Vroeger waren spruitjes één van de meest bittere groenten, net zoals bijvoorbeeld spinazie. Dat is tegenwoordig niet meer zo, door ‘veredeling’ is de smaak veranderd. Ik weet niet of dat nou zo’n goed ding is of niet, maar we hebben (helaas) geen keus. Het betekent ook dat als je tegenwoordig spruitjes kookt, je niet bang hoeft te zijn voor de ‘spruitjeslucht’, want dat heb je bijna niet meer.
Kruisbloemigen en kanker
Spruitjes behoren net als bloemkool en broccoli tot de kruisbloemigen. Er wordt gedacht dat kruisbloemigen doordat ze veel zwavelhoudende verbindingen (glucosinolaten) bevatten mogelijk kunnen helpen om tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker, te beschermen.
Keto spruitjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 0.25 theelepel nootmuskaat
- snufje zout
Instructies
- Maak de spruitjes schoon door eventuele vergeelde of lelijke blaadjes eraf te halen en het kontje eraf te snijden. Leg ze dan in een pan met koud water zodat de spruitjes net onder staan.
- Doe een snufje zout in de pan met spruitjes en zet de pan dan op hoog vuur met een deksel erop en breng de spruitjes zo aan de kook.
- Op het moment dat de spruitjes koken, het vuur lager zetten, maar zorg dat de spruitjes nog wel zachtjes blijven koken (water moet zachtjes borrelen in de pan).
- Kook de spruitjes in 10 minuten gaar. Je wilt dat je er wel een vork in kan prikken, maar ze moeten nog wel stevig zijn en niet uit elkaar vallen.
- Laat de spruitjes uitlekken in een vergiet. Doe ze dan in een kom, sprinkel de nootmuskaat erover heen.