In dit boeiende boek, gebaseerd op negen jaar onderzoek, laat Nina Teicholz zien hoe de verkeerde informatie over verzadigde vetten is ontstaan in de wetenschappelijke gemeenschap en de publieke verbeelding.
Ze presenteert recent onderzoek dat laat zien dat het oorspronkelijke onderzoek fundamenteel onjuist was. Ze legt uit hoe we transvetten vervangen door iets wat nog ongezonder is.
Deze verrassende geschiedenis laat zien hoe voedingswetenschap door een combinatie van overijverige onderzoekers, lobby van voedselproducenten en grote ego’s in wetenschap en politiek ons voedingsadvies heeft gegeven dat niet alleen niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, maar waarvan onderzoekers wisten dat het slecht voor onze gezondheid was.
The Big Fat Surprise laat zien dat wat ons jarenlang verteld is over alle vetten onjuist is.
We moeten niet minder, maar juist meer vetten eten, maar het moeten wel de goede vetten zijn. Door meer verzadigde vetten te eten kunnen we onze gezondheid en ons welzijn verbeteren.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk laten zien dat we al decennia onnodig vlees, kaas, volle melk en eieren hebben vermeden en dat we nu, zonder schuldgevoel, dit heerlijke voedsel weer kunnen verwelkomen in ons leven.
- The Big Fat surprise (Engels)